Οι εξοπλισμοί
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΥΤΕ Σ' ΕΝΑ, ούτε σε δύο, αλλά σε τέσσερα και παραπάνω τρισεκατομμύρια δραχμές θα φτάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο θα ανακοινώσει σήμερα - είμαστε σίγουροι περιχαρής - ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις των διεθνών καταλόγων στις δαπάνες για την παιδεία. Μπορεί απλά και μόνο η είδηση για την πρόσληψη 3.500 νοσηλευτών, και υγειονομικών γενικότερα, να γίνεται μεγάλο θέμα στις εφημερίδες κι ας είναι οι κενές θέσεις πέντε φορές περισσότερες. Μπορεί, τέλος πάντων, να υπάρχουν πολλά ακόμη παρόμοια παραδείγματα, αλλά η... άμυνα της χώρας δεν έχει έλλειψη χρημάτων.

Κι όταν λέμε η... άμυνα της χώρας, μην πάει ο νους σας στις συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης των στρατευμένων. Οχι, βέβαια... Τα χρήματα πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι να σκορπίζονται σε δευτερεύουσες και τριτεύουσες ανάγκες. Πρώτα και κύρια πρέπει να εξυπηρετούν τους μεγάλους και γενικότερους στόχους και οράματα, για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και, ιδιαίτερα, για την ενίσχυση της θέσης της στα Βαλκάνια.

Και για να είμαστε απολύτως σίγουροι γι' αυτό, δεν ξοδεύουμε ούτε δραχμή χωρίς να ρωτάμε το ΝΑΤΟ και να εξασφαλίζουμε την έγκρισή του. Οπως και να το κάνουμε, οι ΝΑΤΟικοί έχουν μια εξειδίκευση στα ζητήματα του πολέμου και, επομένως, καλύτερους συμβούλους δε θα μπορούσαμε να βρούμε.

Υπάρχουν βέβαια και μερικοί που ισχυρίζονται ότι οι εξοπλισμοί, που γίνονται, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και ανάγκες, αλλά αυτά του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης. Οπως καταλαβαίνετε, όμως, όλ' αυτά είναι παντελώς ανακρίβειες, αν όχι και συκοφαντίες.

Μα, είναι δυνατό, να μη μας συμβουλεύει και καθοδηγεί σωστά το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί μας..;


Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντως, το πρόσωπο του Ακη Τσοχατζόπουλου θα λάμπει από χαρά και περηφάνια σήμερα. Εδώ που τα λέμε, με το δίκιο του ο άνθρωπος...

Ξέρεις τι είναι να χειρίζεσαι τέσσερα τρισεκατομμύρια δραχμές; Εδώ, άλλοι χειρίζονται μερικές δεκάδες εκατομμύρια και είναι πανευτυχείς... Οχι να έχεις τρισεκατομμύρια...

Ασε το άλλο. Σύμφωνα, με όσα μαθαίνουμε, θα ανακοινώσει ταυτόχρονα και σχέδιο συμμετοχής των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας στα προγράμματα εξοπλισμού της χώρας.

Ε, μόνον ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπαντωνίου θα εξαγγέλλουν πολιτικές και προγράμματα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων και της ολιγαρχίας. Υπάρχει και ο Ακης...