ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Αποκατάσταση ... με «χορηγούς» και ωρομίσθιους
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007

Associated Press

Ο αρχαιολογικός χώρος κινδύνευσε σοβαρά από τις πυρκαγιές

Με «χορηγίες» («εμπλοκή» του κεφαλαίου) και νέες προσλήψεις εκτάκτων (γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας) θα «αποκαταστήσει» η κυβέρνηση την Αρχαία Ολυμπία, δηλαδή θα τη «συμμαζέψει» ενόψει της αφής της φλόγας των πολυεθνικών για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (Μάρτης 2008).

Αυτά αποφασίστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, με θέμα «Εξέλιξη και συντονισμός των έργων αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία» και συμμετοχή του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (τεχνικός σύμβουλος), του περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας και υπηρεσιακών παραγόντων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η «αξιοποίηση χορηγίας τεχνικής εταιρείας για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό» και η «συνέχιση των εργασιών συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών στον ευρύτερο χώρο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου», με «πρόσληψη επιπλέον προσωπικού συντήρησης», ώστε το έργο να τελειώσει στο τέλος του χρόνου. Αν και δεν αναφέρονται εδώ ωρομίσθιοι, προεκλογικά η τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ μιλούσε για επιπλέον ωρομίσθιο προσωπικό.

Θα «επανεξεταστεί» το σύστημα πυρασφάλειας και θα συνταχθεί μελέτη για την επέκτασή του, ώστε να καλύπτει και τον Κρόνιο Λόφο. Ουσιαστικά πρόκειται για νέο σύστημα, αφού το υπάρχον απέτυχε να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά. Νέα μελέτη σημαίνει κι άλλα χρήματα για ένα σύστημα που ήδη πλήρωσε ο λαός. Θα αυξηθούν οι δασεργάτες και οι υλοτόμοι για να καθαριστεί ο χώρος από τα καμένα δέντρα και να προχωρήσουν «ταχύτατα» τα αντιδιαβρωτικά έργα στους λόφους Κρόνιο, Ζούνη και Καλόσακα, την Ολυμπιακή Ακαδημία και το μνημείο Κουμπερτέν. Θα κατατεθεί πλήρης μελέτη ανάπλασης του χώρου στο τέλος Οκτώβρη, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και οι φυτεύσεις θα αρχίσουν από τις 15/11.

Ο υπουργός δήλωσε ότι «η διαφύλαξη, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας είναι κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα του ΥΠΠΟ. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες για να επισπευστούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, με στόχο την ολοκλήρωση των έργων μέχρι τον Μάρτιο του 2008». Χαρακτήρισε το έργο «μεγάλο» για τη χώρα και ότι το παρακολουθεί «προσωπικά και επισταμένως», συμπληρώνοντας ότι θα ξαναπάει στην Ολυμπία στις 25/10.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι το κύριο για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλιστεί, με κάθε τρόπο και μέσο, η «φιέστα» της αφής της φλόγας, ενώ το ΥΠΠΟ δε λέει λέξη για το αν και πότε θα ασχοληθεί και με τα άλλα μνημεία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Μήπως περιμένει και γι' αυτά «χορηγούς» που θα ...«συγκινηθούν»;