ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ
Προκλητική απέναντι στους σεισμοπαθείς η κυβέρνηση!
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000

Κι όμως... Σύμφωνα με τον Κώστα Λαλιώτη, η γερόντισσα είναι ένας από τους υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων!
Μνημείο λαθροχειρίας και ντροπής αποτελεί ο απολογισμός της κυβέρνησης για την πορεία της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Αττικής που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανίσει βελτιωμένη την πραγματική εικόνα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων που είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πολιτικής της κυβέρνησης, παρουσίασε στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών εντελώς διαφορετικά με αυτά που επισήμως είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάη, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι. Μάλιστα, ενδεικτικό του μαγειρέματος, αλλά και η προχειρότητα με την οποία έγινε είναι το γεγονός πως ακόμη και τα χτεσινά νούμερα, που παρουσίασε ο Κ. Λαλιώτης, είναι διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται σε σχετικό πίνακα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που μοιράστηκε χτες στους δημοσιογράφους.

Εκεί όμως που ο αρμόδιος υπουργός ξεπέρασε κάθε όριο θρασύτητας ήταν όταν επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πορεία αποκατάστασης των κτιρίων, στους ανθρώπους που καταστράφηκαν από το σεισμό! Στους ίδιους δηλαδή τους σεισμόπληκτους που ζουν ακόμα και σήμερα σε καταυλισμούς ή στα ακατάλληλα σπίτια τους. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Λαλιώτης: «Εμείς έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας. Χρειάζεται ανταπόκριση και από τους δικαιούχους. Οι ίδιοι πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία», αν όχι θρασύτατη;

Που έγκειται η λαθροχειρία του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το Μάη του 2000:

Κι άλλοι σεισμόπληκτοι - «ένοχοι». Η ξεδιαντροπιά της κυβέρνησης δεν έχει όρια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ:

Οπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων, μέσα σε πέντε μήνες (Μάης - Σεπτέμβρης 2000) τα κτίρια που χρειάζονται ανακατασκευή μειώθηκαν κατά 2.280, ενώ τα επισκευάσιμα κτίρια μειώθηκαν κατά 10.000!

Παρά τα απίστευτα «μαγειρέματα» του ΥΠΕΧΩΔΕ, ακόμα και αυτά τα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι η πορεία της αποκατάστασης προχωρά με απελπιστικούς ρυθμούς για τους σεισμόπληκτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 35.000 επισκευάσιμα κτίρια έχουν υποβληθεί 7.870 φάκελοι με μελέτες επισκευής και έχουν εγκριθεί μόνο 3.750!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Ομως, παραβλέποντας τα τιμολόγια - κοροϊδία που θέσπισε για τις εργασίες ανακατασκευής ή επισκευής, γεγονός που οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες σε αδυναμία να αναλάβουν το επιπλέον της πενιχρής Στεγαστικής Συνδρομής μεγάλο κόστος των εργασιών, επικαλέστηκε το γεγονός ότι «οι φάκελοι συνήθως είναι ελλιπείς με ευθύνη του μηχανικού». Και πρόσθεσε ότι «πολλοί ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν αίτηση και φάκελο λόγω των μικρών βλαβών ή επειδή είναι πιο γρήγορη η διαδικασία αποκατάστασης από τους ίδιους»! Δηλαδή, παραδέχτηκε ότι το γραφειοκρατικό τέρας - που σκόπιμα έχει «υψώσει» μπροστά στους σεισμόπληκτους η κυβέρνηση - «σπρώχνει» τους πληγέντες σε άλλους δρόμους για να επισκευάσουν τα σπίτια τους.

Αγνωστο παραμένει το πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων, όπως είπε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ...
Να σημειώσουμε ακόμα ότι τα ανεπαρκή ποσά που εγκρίνονται για ανακατασκευή (130.000 το τ.μ.) και επισκευή (65.000 το τ.μ.) δε φτάνουν για να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι ή να επιστρέφουν σε ακατάλληλα σπίτια για να κατοικήσουν ή να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της ανακατασκευής ή επισκευής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα χτεσινά στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι απολυμένοι μηχανικοί καλούνται να δουλέψουν εθελοντικά! (2023-02-09 00:00:00.0)
Μέτρα για αποκατάσταση - φιάσκο (2006-01-19 00:00:00.0)
Εφτά μήνες μετά, ακόμη με τον αραμπά... (2000-04-10 00:00:00.0)
Εφτά μήνες μετά, ακόμη με τον αραμπά... (2000-04-10 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση παραδέχεται την κοροϊδία (1999-12-24 00:00:00.0)
Στο έλεος της τύχης οι χιλιάδες σεισμοπαθείς (1999-09-11 00:00:00.0)