Αλλοι δυο νεκροί εργάτες

Ενας 34χρονος στη Θεσσαλονίκη και ένας 22χρονος στην Πάτρα σκοτώθηκαν στο μεροκάματο

Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007

Στα 21 του χρόνια, πέθανε την περασμένη Δευτέρα ο Σαχμπάς Σαφάν, επειδή η ζωή του «κόστιζε» πολύ για την εργοδοσία...
Ατελείωτα είναι τα εγκλήματα της εργοδοτικής ασυδοσίας: Προχτές το πρωί, 34χρονος χειριστής τόρνου τραυματίστηκε θανάσιμα όταν πιάστηκαν τα ρούχα του στα γρανάζια. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί, χτύπησε στο κεφάλι. Λίγη ώρα μετά, ο εργάτης, που δούλευε στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, πέθανε από εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, την Τετάρτη, ο 22χρονος οικοδόμος Παναγιώτης Νεζερίτης, που δούλευε στα έργα της περιμετρικής οδού, στην Πάτρα, προστέθηκε στη λίστα με τους νεκρούς εργάτες, που, μόνο για φέτος, φτάνουν πλέον τους 86.

«Η εργατική τάξη, με πρώτη τη νεολαία, είναι αυτή που βιώνει καθημερινά την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους δουλιάς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, επισημαίνοντας: «Αυτή η πολιτική σκότωσε προχτές στην πόλη μας το συνάδελφο Νεζερίτη, που λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλιάς έπεσε νεκρός σε δημόσιο έργο, όπου διάφοροι κυβερνητικοί και όχι μόνο παράγοντες περιοδεύουν και κόβουν κορδέλες σα σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι. Δημόσια έργα που τα πληρώνει η εργατική τάξη με τον ιδρώτα και το αίμα της».

Μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες, τέσσερις εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε τόπους δουλιάς. Την περασμένη Δευτέρα, ο 21χρονος Σαχμπάς Σαφάν βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έπεσε από τον 5ο όροφο οικοδομής όπου δούλευε χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ούτε καν κουπαστές. Στις 13 Σεπτέμβρη, ο 50χρονος Ξενοφών Καλαφάτης πέθανε, αφού πέρασε από πάνω του φορτηγό, σε εργοτάξιο της «Γιούροκατ», στο Μαντούδι της Λιβαδειάς.