ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος της δημόσιας υγείας
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007

Eurokinissi

Οινόφυτα, Θήβα, Ωρωπός, Αυλίδα, Τανάγρα... Ο κύκλος των περιοχών, οι κάτοικοι των οποίων εδώ και χρόνια πίνουν νερό - δηλητήριο, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Οπως αποδεικνύουν οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους και άλλων επίσημων οργανισμών, από τις βρύσες των περιοχών αυτών τρέχει νερό που περιέχει επικίνδυνα για την υγεία στοιχεία, όπως το εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, χλώριο και μόλυβδος, και είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πληρώνουν τις συνέπειες του μοντέλου ανάπτυξης που επί δεκαετίες ακολουθείται στη χώρα μας. Πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που άφησαν τις βιομηχανίες ασύδοτες να μετατρέψουν τον Ασωπό ποταμό σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων. Που ιδιωτικοποίησαν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να σκέφτεται μόνο τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων της και να αρνείται επίμονα να τους παράσχει καθαρό νερό...

Το χρονικό ενός εγκλήματος

Ολα ξεκίνησαν από ένα Προεδρικό Διάταγμα της χούντας, που χαρακτηρίζει τον Ασωπό ποταμό ...«αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων»! Η διάταξη αυτή όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί ακόμη, αλλά το πολιτικό έγκλημα συνεχίζεται ακόμη και μετά το 1996, όταν αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον «Ρ» οι πρώτες αποκαλύψεις για τη ρύπανση του Ασωπού. Συγκεκριμένα:

Πώς αξιοποίησαν όλα αυτά τα στοιχεία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι εκπρόσωποι της Τοπικής ή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Απλώς εκώφευσαν! Και σαν να μην έφτανε αυτό οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιδοτούν τις βιομηχανίες από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Στο πλευρό τους οι βιομηχανίες έχουν και την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού με απόφαση του 3ου Πλημμελειοδικείου Θήβας, τον Ιούνη του 2007, από τους 18 κατηγορούμενους για την καταστροφή του οικοσυστήματος του Ασωπού οι 10 απαλλάχτηκαν λόγω ...λανθασμένης καταγραφής τους από τη νομαρχία. Μόνο έξι εκπρόσωποι ρυπογόνων βιομηχανιών «καταδικάστηκαν», όλοι με αναστολή, από 5 έως 12 μήνες φυλάκιση και με χρηματικό πρόστιμο από 1.500 έως 5.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή:

Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ολα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι των Οινοφύτων και της ευρύτερης περιοχής δεν έπαψαν να αγωνίζονται να αποδείξουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και να ζητούν μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Η μεγάλη έκταση του προβλήματος της χρόνιας ρύπανσης του Ασωπού δεν άργησε να φανεί:

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθούσε να καθησυχάζει τους κατοίκους. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε, με αφορμή την περίπτωση της Θήβας, μια εγκύκλιο - πρόκληση, με την οποία επιχειρεί να καθησυχάσει τους κατοίκους σχετικά με τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και, ταυτόχρονα, να «βγάλει λάδι» τις βιομηχανίες που απορρίπτουν αυτό το τοξικό απόβλητο.

Οπως τονίζουν όμως επιστήμονες, το εξασθενές χρώμιο είναι ιδιαίτερα τοξικό και καρκινογόνο και γι' αυτό δεν υπάρχει καν επιτρεπτό όριο, αφού θεωρείται ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών ή υπό τη μορφή σκόνης προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες.

Τη στιγμή λοιπόν που το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής ήταν γνωστό από το 1996, μόλις πριν από 3 μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί και να εξαγγείλει κάποια μέτρα για τον καθαρισμό του. Μάλιστα, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της, που επί τόσα χρόνια τόσο αυτή όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κώφευαν μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα και στις κραυγές αγωνίας των κατοίκων, μεταχειρίστηκε ως πρόσχημα ότι ήταν αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης! Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, για ελέγχους και βαριά πρόστιμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να βάλει φρένο στην αλόγιστη δράση των βιομηχάνων, αφού η συνολική πολιτική της φροντίζει αποκλειστικά για τα συμφέροντά τους.

Ταυτόχρονα, η πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να κινείται με γνώμονα το κέρδος και όχι με γνώμονα να προσφέρει καθαρό νερό σε κατοίκους και εργαζόμενους. Για να εξαλειφθεί η ρίζα του προβλήματος απαιτείται ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε όλα τα επίπεδα.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ