ΧΥΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Παρανάλωμα έγιναν δυο μετανάστες εργάτες

Προσπάθεια συγκάλυψης δείχνουν τα στοιχεία του «Ρ». Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από εργαζόμενους της περιοχής

Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007

Eurokinissi

Από παλιότερη πυρκαγιά σε βιομηχανία χημικών στο Ρέντη. Η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο
Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν από χτες το μεσημέρι δύο εργάτες από το Πακιστάν οι οποίοι μεταφέρθηκαν με καθολικά εγκαύματα, αρχικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στη συνέχεια στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο τρόπος που έγιναν παρανάλωμα δεν έχει γίνει γνωστός. Αυτό όμως που ξεκαθαρίστηκε ήταν ότι οι δύο εργάτες δούλευαν σε χυτήριο της επιχείρησης Μαλεβίτη στην οδό 28ης Οκτωβρίου, αρ. 10, στο Ρέντη και ήταν ανασφάλιστοι, όπως και οι υπόλοιποι 6 συνάδελφοί τους. Ο εργοδότης προσπάθησε να αποκρύψει το εργατικό ατύχημα, ενώ συνενόχους στο «έγκλημα» είχε και τις αστυνομικές αρχές.

Είναι βέβαιο ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη γνώριζε για το εργατικό ατύχημα. Καταρχήν στις 2.30 το μεσημέρι, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έξω από την επιχείρηση έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα. Ομως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εργαζόμενοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξε περιστατικό. Στις 2.50 το μεσημέρι το Αστυνομικό Τμήμα δέχτηκε τηλεφώνημα και από συντάκτη του «Ρ» που ανέφερε το εργατικό «ατύχημα». Ωστόσο, περιπολικό εμφανίστηκε έξω από την επιχείρηση στις 5 το απόγευμα. Ο έλεγχος που διενήργησε ήταν μερικών λεπτών, ενώ μέχρι και τις 7 το βράδυ δεν είχε γίνει καμία άλλη ενέργεια, όπως είναι η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του εργοδότη.

Επιχειρήσεις - κολαστήρια

Οι συνθήκες δουλιάς στην επιχείρηση του Μαλεβίτη από την πρώτη ματιά φαίνονται άθλιες. Η λήψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως προκύπτει και από μαρτυρία εργαζομένου, αποτελεί τουλάχιστον πολυτέλεια. Την ίδια απαράδεκτη εικόνα εμφανίζουν όλες οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή την οδό. Παράγκες κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη, με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και αλλοδαπούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό.

Οσον αφορά στη στάση των αρμοδίων γι' αυτή την κατάσταση, είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου, κάτω από τις έντονες πιέσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, έχει ξεκινήσει ελέγχους στις επιχειρήσεις της 28ης Οκτωβρίου, όμως από τις αρχές του Ιούλη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, τέλη δηλαδή Σεπτέμβρη, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχουν καταφέρει να ελέγξουν μόλις 3!

Ο Βασίλης Ρυφουνάς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή είναι ανεξέλεγκτες. Ουδείς γνωρίζει αν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να λειτουργούν (π.χ., περιβαλλοντική μελέτη, κατάλληλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, άδεια από υπουργείο Ανάπτυξης και νομαρχία). Ομως και σε περίπτωση ελέγχου αν διαπιστωθεί παράβαση είναι τέτοιο το νομικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ υπέρ των εργοδοτών που ουσιαστικά μένουν ατιμώρητοι.