ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εγκλωβισμένοι άλλοι 500 εργάτες χρυσωρυχείου
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007

Associated Press

Βγαίνοντας από το κάτεργο των χρυσωρυχείων στη Ν. Αφρική
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δραματικές στιγμές περνούσαν ως χτες βράδυ τουλάχιστον 500 Νοτιοαφρικανοί εργάτες και εργάτριες στα σκοτεινά λαγούμια του χρυσωρυχείου «Ελαντσραντ» σε περιοχή κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ανέμεναν για δεύτερο 24ωρο την «ανάστασή» τους απ' τα σωστικά συνεργεία, σε βάθος 2,2 χλμ., σε θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου, δίχως νερό και τρόφιμα...

Είχαν εγκλωβιστεί απ' το πρωί της Τετάρτης μαζί με άλλους περίπου 2.700 συναδέλφους τους, όταν ένας σωλήνας πίεσης αέρα έσπασε, σταματώντας τη λειτουργία του κεντρικού ανελκυστήρα. Η διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Χάρμονι» (η πέμπτη μεγαλύτερη χρυσοπαραγωγός εταιρείας στον κόσμο) τους πήρε «είδηση» αργά το απόγευμα της ...Τετάρτης και ενημέρωσε την κυβέρνηση μόλις χτες!

Οι περίπου 2.700 διασωθέντες εργάτες, που βγήκαν δίχως τραυματισμούς, αλλά με εμφανή τα σημάδια καταπόνησης, έλεγαν: «Ημασταν για αμέτρητες ώρες εγκλωβισμένοι, μέσα στη ζέστη, δίχως καλά - καλά να μπορούμε να αναπνεύσουμε. Δεν είχαμε κανένα μέσο επαφής με τον έξω κόσμο. Νομίζαμε πως θα πεθάνουμε όλοι...».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας εργατών Ορυχείων κατήγγειλε τις κακές συνθήκες εργασίας στα νοτιοαφρικανικά χρυσωρυχεία: Εξαντλητικά ωράρια, άσχημες συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, την επί 24ωρου βάση λειτουργία των χρυσωρυχείων, πράγμα που δεν αφήνει περιθώρια για επαρκείς ελέγχους ασφαλείας ή συντήρηση...

Η Νοτιοαφρικανή υπουργός Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας Μπαϊέλουα Σοντζίκα ανακοίνωσε κλείσιμο του χρυσωρυχείου για τουλάχιστον έξι βδομάδες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης. Επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της εταιρείας, που αρκέστηκε να χαρακτηρίσει το συμβάν ...σαν «εγερτήριο ξύπνημα για όλους».

Οι εταιρείες χρυσού στη Ν. Αφρική αύξησαν την παραγωγή τους μέσα στην τελευταία δεκαετία κατά 50% με τίμημα το θάνατο εκατοντάδων εργατών. Μόνον πέρσι σκοτώθηκαν στη Ν. Αφρική εν ώρα δουλιάς 199 εργαζόμενοι.