ΗΠΑ
«Ζουν και βασιλεύουν» τα βασανιστήρια
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007

Associated Press

Οι σκηνές σαν κι αυτές στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σάλος έχει προκληθεί με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι το πρόγραμμα κρατήσεων υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές τοποθεσίες εκτός ΗΠΑ, το οποίο παραδέχτηκε πέρυσι ο Πρόεδρος Μπους, παραμένει ενεργό και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών της CIA, «εξουσιοδοτείται με απόρρητες γνωμοδοτήσεις» να κάνει χρήση βασανιστηρίων.

Οι αποκαλύψεις αφορούν τις «απόρρητες γνωμοδοτήσεις», που απέστειλε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονσάλες, τις οποίες δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα και επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος που διατηρεί για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε μία κράτηση, λίγη ώρα αφότου ο Λευκός Οίκος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσον η υπηρεσία πληροφοριών έχει προχωρήσει εκ νέου σε κρατήσεις και ανακρίσεις συλληφθέντων σε μυστικές τοποθεσίες, παρά τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δε διαπράττουν βασανιστήρια.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» είχαν αποκαλύψει την Πέμπτη ότι η CIA κρατεί εκ νέου φυλακισμένους σε «μαύρα σημεία» στο εξωτερικό και ότι το 2005 το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον Αλμπέρτο Γκονζάλες εκείνη την περίοδο, εξέδωσε απόρρητη γνωμοδότηση, με την οποία υιοθετούνταν οι σκληρότερες ανακριτικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί η CIA. Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα «Τάιμς» έγραψε ότι το μυστικό υπόμνημα του 2005 για πρώτη φορά επιτρέπει ρητά «επώδυνες σωματικές και ψυχολογικές τακτικές», όπως χαστούκια, εικονικό πνιγμό και έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το υπουργείο παραμένει προσηλωμένο σε νομική συμβουλή του 2004, στο οποίο τα βασανιστήρια χαρακτηρίζονται αποτροπιαστικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της CIA είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα «The Washington Post» στα τέλη του 2005 και ο Πρόεδρος Μπους αναγκάστηκε να το επιβεβαιώσει το Σεπτέμβρη του 2006, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία.

«Αυτή η κυβέρνηση δε βασανίζει ανθρώπους», δήλωσε ο Μπους από το οβάλ γραφείο, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της CIA για την κράτηση και την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία είναι «επιτυχές και νόμιμο» και λειτουργεί για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού ...ξεχνώντας μάλλον ότι μόλις τον περασμένο Ιούλη διέταξε τους ανακριτές της CIA να συμμορφωθούν με τη Διάσκεψη της Γενεύης κατά των βασανιστηρίων.