ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Η νεολαία έχει συμφέρον να παλέψει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων

Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007

«Η ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματός μας αναλαμβάνει την ευθύνη που μας αναλογεί, να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη δεκάδων χιλιάδων νέων που για πρώτη φορά έριξαν κόκκινη ψήφο. Πιο αποφασιστικά, πιο πρωτοπόρα, να μπούμε στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, στη δουλιά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο. Είμαστε πιο δυνατοί για τους αγώνες που έρχονται. Να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδιά τους για το Ασφαλιστικό, οι νόμοι τους για το Πανεπιστήμιο, οι σχεδιασμοί τους για το σχολείο των λίγων και εκλεκτών. Ακόμα παραπάνω να διεκδικήσουμε όχι μόνο τι θα απομείνει όρθιο, αλλά τη ζωή που μας αξίζει, με κριτήριο πως αξίζει να δουλεύουμε, να σπουδάζουμε, να ζούμε. Οι στόχοι και οι διεκδικήσεις μας για τη νεολαία δεν ήταν προεκλογικές διακηρύξεις, είναι αιτήματα για αγώνα».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γραμματέας της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, «καλωσορίζοντας» τους νέους και τις νέες στο 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Επίσης ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για τη δωρεάν παραχώρηση του γηπέδου, τη συμβολή τους στην προσπάθεια της ΚΝΕ για στήριξη των νέων των πυρόπληκτων περιοχών.

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Πρωτούλη έχει ως εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στη γιορτή μας, στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του 33ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Καλωσορίζουμε ξεχωριστά τον σύντροφο Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών, που μας τιμά με την παρουσία του, τους μαθητές από το λύκειο της Ζαχάρως.

Αυτές τις μέρες ο κόσμος της δουλιάς, η νεολαία έχουν λόγο να χαίρονται, δυνάμωσε το κόμμα τους, το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Οπως, όμως, πάντα έκαναν οι κομμουνιστές, μέσα στη χαρά μας για την επιτυχία του Κόμματός μας, ούτε στιγμή δε φεύγει από το νου μας ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, που δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στον τόπο τους.

Τα έσοδα από το συμβολικό εισιτήριο της γιορτής μας θα δοθούν στους μαθητές των περιοχών που κάηκαν από τις πυρκαγιές. Το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Η κίνησή μας αυτή δεν είναι φιλανθρωπία, είναι αλληλεγγύη. Δεν έχει σχέση με το υποκριτικό ενδιαφέρον διαφόρων κυρίων και κυριών, που με το ένα χέρι εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, στα εργοστάσιά τους σακατεύονται εργάτες, καταστρέφουν το περιβάλλον ποτίζοντας περιοχές ολόκληρες με "χρωμιωμένο" νερό και με το άλλο το παίζουν φιλεύσπλαχνοι για τους φτωχούς που υποφέρουν. Είναι πράξη αλληλεγγύης και ανακούφισης για να μπορέσουν οι βιοπαλαιστές της Ηλείας να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε χώρο για μπίζνες, χώρος πολυτελούς αναψυχής για τους λεφτάδες και οι ίδιοι σε εποχιακούς υπαλλήλους».

Οπως υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΝΕ, «θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη βελτίωση του βαθμού οργάνωσης και κινητοποίησης της νεολαίας».

Κάλεσε τους νέους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα και να γραφτούν στο συνδικάτο και το σωματείο τους, να παλέψουν να μην τους εκπροσωπούν συνδικαλιστές που παζαρεύουν το δίκιο τους σε στημένους διαλόγους. Χωρίς οργάνωση, δε σπάει η εργοδοτική τρομοκρατία. Αποφασιστικά να ενισχύσουν το αποκούμπι τους, το δικό τους μέτωπο, το ΠΑΜΕ.

«Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές που δε θέλουν ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση, να παλέψουν μαζί μας, για την αλλαγή της κατάστασης στους φοιτητικούς συλλόγους, για την οργάνωση και ενδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος. Τους μαθητές για την αλλαγή της κατάστασης στις μαθητικές κοινότητες, στους συλλόγους της γειτονιάς».

«Καλούμε τους νέους και τις νέες να πάρουν τη θέση που τους αναλογεί στο λαϊκό κίνημα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή», τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Πιο αποφασιστικά θα συνεχίσουμε την κουβέντα για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που με χιλιάδες νέους ανοίξαμε για πρώτη φορά, για το ότι ο λαός και η νεολαία πρέπει να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. Η νεολαία έχει συμφέρον να παλέψει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την εξουσία που επιτρέπει σε λίγους να ζουν μέσα σε απίστευτη χλιδή και τους πολλούς στη φτώχεια, την ανεργία, την αγωνία για την επόμενη ημέρα. Εχει συμφέρον από τη δημιουργία της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που προτείνει το ΚΚΕ, με στόχο μια εξουσία που θα βάζει στο κέντρο της τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, τη λαϊκή εξουσία».

Κάλεσε ακόμα τους νέους και τις νέες, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μαζί με την ΚΝΕ δεκάδες μάχες, και αυτή των εκλογών, να κάνουν το βήμα και «να επιλέξουν την ομορφιά του οργανωμένου αγώνα, τον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Να επιλέξουν το δρόμο που ο μεγάλος μας ποιητής έλεγε ότι "ανθρωπεύει τον άνθρωπο", να ζεις και να παλεύεις για ένα ανώτερο ιδανικό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.

Δίνουμε υπόσχεση ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά - σταθμός στην ανάπτυξη της ΚΝΕ, χρονιά - σταθμός στην παραπέρα ενίσχυση των επαναστατικών μας χαρακτηριστικών. Γιατί είναι η χρονιά των 90χρονων του Κόμματός μας, των 90χρονων της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης».

«Οπως πριν 90 χρόνια, έτσι και σήμερα, με την ίδια μανία πέφτουν πάνω στην πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να αποτινάξει τα δεσμά της εκμετάλλευσης», σημείωσε.

Για καταλήξει ότι η ΚΝΕ μαζί με το Κόμμα «ανοίγει ουσιαστική συζήτηση για τις αιτίες ανατροπής και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνώρισε η Ευρώπη τον 20ό αιώνα. Ξαναστήνουμε όρθιο το όραμα του σοσιαλισμού που τόσο χτύπησαν και λάσπωσαν τα χρόνια που πέρασαν. Γινόμαστε καλύτεροι για την επόμενη έφοδο στον ουρανό».