Φορολογικά
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ο ΦΠΑ δεν το ξέρουμε. Αυτό που πολύ καλά έχουμε καταλάβει είναι το από πού θέλει ο Αλογοσκούφης να πάρει όσα του λείπουν για τον προϋπολογισμό. Ετσι λοιπόν αν δεν είναι ο ΦΠΑ το μέσο να αφαιμάξουν μισθωτούς και συνταξιούχους θα βρουν... άλλο φόρο.

Λέτε να δυσκολευτούν ακόμη και να επινοήσουν κάποιον αν χρειαστεί;

ΠΛΗΘΟΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ για το «ποιες κατηγορίες» ασφαλισμένων πρόκειται να θίγουν από τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από σενάρια άλλο τίποτε.

Μόνο που όταν έχεις μια κυβέρνηση που έχει βάλει στόχο την πεμπτουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης και θέλει να την απαξιώσει και να την παραδώσει στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» δεν υπάρχουν «κατηγορίες».

Κάθε δυσμενής αλλαγή στα ασφαλιστικά μιας μερίδας εργαζομένων σημαίνει αυτόματα ότι ενισχύονται οι προϋποθέσεις αντιασφαλιστικής επίθεσης σε μια άλλη μερίδα.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η τακτική των κυβερνώντων θα είναι - όπως διαχρονικά γίνεται - το «διαίρει και βασίλευε», εξ ου και η σεναριολογία περί «θιγόμενων» και «μη θιγόμενων» κατηγοριών. Γι' αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ανυποχώρητη.

ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» με το «οργανωμένο ΠΑΣΟΚ» θέλει - όπως λέει - ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι αυτό (φυσικά) θα συμβεί μόνο με αυτόν στην προεδρία.

Τι ακριβώς είναι όλα αυτά τα... ΠΑΣΟΚ δε γνωρίζουμε. Προφανώς πρόκειται για μια θεωρητική διαίρεση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Γιατί στην πραγματικότητα τα μόνα «ΠΑΣΟΚ» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι αυτά των μηχανισμών.

Κι αυτά θα συναντηθούν βεβαίως, όμως μόνο και μόνο για να... τσακωθούν, να συγκρουστούν και αλληλομαχαιρωθούν με το μοναδικό τρόπο που μόνο στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να τσακώνονται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το ποιος θα είναι ο μηχανισμός - νικητής δεν το ξέρουμε. Ο μόνος βέβαιος νικητής είναι η πολιτική της συναίνεσης στις πλέον αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, αφού από κανέναν δεν αμφισβητείται.