ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Προτάσεις για την ανακατασκευή και επισκευή κτισμάτων
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007

Με αιχμή τη χορήγηση δωρεάν ποσού στο ύψος των 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατασκευή κατοικίας των πυρόπληκτων - όσων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς - έναντι των 750 ευρώ που προβλέπει απόφαση της κυβέρνησης σε ανάλογη περίπτωση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ηλείας κατέθεσε χτες ολοκληρωμένες προτάσεις αναφορικά με τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή ή επισκευή κατοικιών, αποθηκών και σταύλων των πυρόπληκτων.

Η Επιτροπή Αγώνα, αφού πήρε υπόψη της τις τιμές που ισχύουν στην περιοχή, συνομίλησε με οικοδομικά συνεργεία και εργολάβους κατασκευαστές σπιτιών, παρουσίασε τις προτάσεις της για τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής, η οποία - όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση - θα προέλθει από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (πρόκειται για το ταμείο που ενισχύεται από τους τηλεμαραθώνιους και τις χορηγίες ιδιωτών). Σημειώνεται πως η απόκλιση των ποσών που δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν στην περιοχή φτάνει μέχρι και το 71,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μονοκατοικία 100 τ.μ. (σε φυσιολογικές τιμές) στη Ζαχάρω αγγίζει τα 130.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αγώνα ζητά:

Αυτό σημαίνει πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στις αρχικές τιμές και δεν προχωρήσει στην αναγκαία αναπροσαρμογή με βάση τις τιμές που ισχύουν στην τοπική αγορά, οι δικαιούχοι κινδυνεύουν σοβαρά να μην πάρουν στο τέλος όλα τους τα έξοδα για το ξαναχτίσιμο του σπιτιού τους και των άλλων κτισμάτων.