Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποψίες ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 27 Ιούνη στην Πάρνηθα, αποτεφρώνοντας 54.000 στρέμματα δάσους, οφειλόταν σε εμπρησμό. Σε εμπρησμό επίσης οφείλονταν και άλλες τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος το καλοκαίρι στην Αττική: Στην Πεντέλη (μεταξύ Νέας Μάκρης και Βουτζά), στη Σταμάτα, στη Νέα Ερυθραία και στον Υμηττό (στην Πανεπιστημιούπολη), που εκδηλώθηκαν αντίστοιχα στις 2 και 29 Ιούλη και στις 27 και 28 Αυγούστου.

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, με βάση τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν, κάνουν λόγο για οργανωμένο δίκτυο εμπρηστών και μάλιστα τώρα εξετάζουν αν αυτοί δρούσαν από κοινού...

Να λοιπόν που επιβεβαιώνεται απόλυτα ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασών που ακολούθησαν - και ακολουθούν - τα τελευταία τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών.

Και βέβαια, μετά και τις εξελίξεις αυτές, ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτούν και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως: Η κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Η κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων. Η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας με κάλυψη των αναγκών της Πυροσβεστικής και αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας. Η δήμευση των δασικών εκτάσεων που κατέχουν ιδιώτες, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η Εκκλησία. Η σύνταξη του Δασολογίου και των Δασικών Χαρτών κ.ά.

Είναι πλέον βέβαιο ότι όσο αυτές οι προτάσεις δεν υλοποιούνται τόσο οι εμπρηστές θα αποθρασύνονται...