ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ
Παραμονεύει ο κίνδυνος της πλημμύρας
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007

Το φράγμα της Μόρνας, που πλημμύρισε μετά τη βροχή στις 2 Σεπτέμβρη
Χωρίς τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα εξακολουθεί να παραμένει η περιοχή της Βόρειας Πιερίας, παρά την ανάγκη επίσπευσης των έργων, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη, που κατέκαψε 40.000 στρέμματα δάσους στα Πιέρια.

Οι επιπτώσεις εμφανίστηκαν γρήγορα, όμως κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ότι δε βλέπουν. Αποτέλεσμα της απουσίας των αναγκαίων έργων, ήταν, μετά από την έντονη βροχόπτωση στις 2 Σεπτέμβρη, να πλημμυρίσει το φράγμα της Μόρνας - θα υδροδοτήσει τη Βόρεια Πιερία - με φερτά υλικά (ξύλα, πέτρες, λάσπη) από την καμένη περιοχή. Ο καθαρισμός του φράγματος ξεκίνησε και έως το τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων της νομαρχίας. Τίποτε όμως και κανένας δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το πρόβλημα δε θα επανέλθει. Ετσι, τα χωριά της Βόρειας Πιερίας για αρκετό καιρό ακόμη θα συνεχίσουν να υδροδοτούνται από γεωτρήσεις.

Το έργο κατασκευής του φράγματος ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια από τη Διεύθυνση Δασών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προέβλεπε τη δημιουργία του ταμιευτήρα της Μόρνας και του αγωγού μεταφοράς του νερού προς τα διυλιστήρια. Παραδόθηκε το 2001, όμως από τότε δε λειτούργησε γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί το δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων για τη μεταφορά του νερού από τα διυλιστήρια προς τα χωριά της Βόρειας Πιερίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ρ» ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Νομαρχίας Πιερίας, Γ. Τζαφέρης, το δίκτυο αυτό αναμενόταν να παραδοθεί την περίοδο που διανύουμε, όμως προέκυψε το πρόβλημα στον ταμιευτήρα.

Το Δασαρχείο, πριν ολοκληρωθεί το Φράγμα, είχε υποβάλει μελέτη για την κατασκευή των αναγκαίων συμπληρωματικών έργων, προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε το 2001 και προέβλεπε την κατασκευή 2 ακόμη ταμιευτήρων και 25 προφραγμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Από τότε αναμένεται ακόμη η χρηματοδότηση...

Μετά τη φωτιά στα Πιέρια, τον Ιούλη, ήταν εμφανής ο κίνδυνος να προκύψει το πρόβλημα, όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει τα αναγκαία έργα για τη συγκράτηση των εδαφών, την υλοτόμηση της καμένης περιοχής και την αναδάσωση. Το Δασαρχείο έχει συντάξει μελέτη προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε. Ωστόσο, χρήματα δε δόθηκαν και αν πιάσουν τα πρώτα χιόνια στην περιοχή - υψόμετρο 1.600 έως 2.000 μέτρα - τα έργα θα μετατεθούν για τον επόμενο χρόνο.

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τον αγωγό σύνδεσης του φράγματος με τα διυλιστήρια, μήκους 9 χιλιομέτρων, που παραλήφθηκε το 2003. Οπως διαπιστώθηκε, έχει σπάσει σε διάφορα σημεία, πιθανά εξαιτίας των εργασιών διαπλάτυνσης του επαρχιακού οδικού δικτύου, που είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Τώρα έγινε δημοπράτηση για την κατασκευή νέου αγωγού.