KOYBA
Να σταματήσει τώρα ο απάνθρωπος αποκλεισμός!

Συζητιέται την Τρίτη 30 Οκτώβρη στη ΓΣ του ΟΗΕ το κείμενο που έχει καταθέσει η αντιπροσωπεία του Νησιού της Επανάστασης

Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007

Associated Press

Αποψη μιας από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του κουβανικού λαού για το έγκλημα της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976
Την Τρίτη 30 Οκτώβρη αναμένεται για άλλη μια φορά οι χώρες μέλη του ΟΗΕ να καταδικάσουν τον αμερικάνικο αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα διεξαχθεί στη Γενική Συνέλευση. Οπως και πέρσι, όπου 183 χώρες καταδίκασαν τον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και 48 χρόνια στο Νησί της Επανάστασης, φέτος η Κούβα φιλοδοξεί ακόμα περισσότερες χώρες να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρόλο που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Η λεπτομερέστατη έκθεση που έχει καταθέσει η Κούβα ως σχέδιο απόφασης για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης, περιλαμβάνει θέματα όπως: οι επιπτώσεις του Σχεδίου Μπους για την επανα-αποικιοκρατικοποίηση της Κούβας και η ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων, οι επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, ο εξωεδαφικός χαρακτήρας της πολιτικής του αποκλεισμού, οι επιπτώσεις στον αμερικανικό λαό και άλλους λαούς του πλανήτη, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς.

Εξαιτίας του αποκλεισμού η Κούβα έχει υποστεί απώλειες που ξεπερνούν τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό όμως δε συμπεριλαμβάνει τις ζημιές που έχουν προκληθεί από σαμποτάζ και τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια σε οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, ενέργειες που ενθαρρύνονται, οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, απώλειες σημειώνονται και στον τομέα των τροφίμων, της Δημόσιας Υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιστήμης, του τουρισμού κλπ.


Κ. Χ.