ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης: Η επικαιρότητα και διαχρονική αξία των ιδεών της

Από τις 2 - 5 Νοέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας και στις 6 - 7 του μήνα στη Μόσχα

Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007

Στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας
Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας βρίσκεται η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του 2007 που πραγματοποιείται στο Μινσκ από τις 2 - 5 Νοέμβρη, ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στη Μόσχα στις 6 και 7 Νοέμβρη. Τις εργασίες και τις εκδηλώσεις, αντίστοιχα, φιλοξενούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εκπρόσωποι δεκάδων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλες τις ηπείρους θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να πάρουν μέρος στην 9η αυτή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Θα είναι η πρώτη που γίνεται σε έδαφος μιας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας και αναμένεται να συμβάλει και αυτή, όπως οι προηγούμενες στην Αθήνα και η περσινή στη Λισαβόνα, στην κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Η Συνάντηση θα τιμήσει τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και θα δώσει την ευκαιρία στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους να προβάλουν, το καθένα από την ιστορική και σύγχρονη εμπειρία ηρωικών αγώνων και δράσης, την επικαιρότητα της νίκης της προλεταριακής επανάστασης και της εγκαθίδρυσης της πρώτης εξουσίας των εργατών και αγροτών, την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Μνημείο για τα θύματα του φασισμού στο Χατίν της Λευκορωσίας
Στη φετινή Συνάντηση στο Μινσκ και στη Μόσχα έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή πάνω από 70 κόμματα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στις εργασίες και τις εκδηλώσεις, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ σ. Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι σύντροφοι: Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και Γιώργος Ποντικός, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, που φιλοξενήθηκε από το ΚΚΕ στις 24 Φλεβάρη του 2007 στην Αθήνα και είναι:

«90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης: Η επικαιρότητα και διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό».

Η συνεδρίαση τότε είχε υπογραμμίσει τη μεγάλη έμφαση που δίνουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα φέτος στις πολύμορφες εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Είχε εκτιμηθεί θετικά η κοινή δράση και άλλες πλευρές της συνεργασίας των κομμάτων και της εμπειρίας των Διεθνών Συναντήσεων που ξεκίνησαν από το 1999 και για πολλά χρόνια φιλοξενήθηκαν από το ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα στο Μινσκ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης, την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, θα συμμετάσχει στη Διεθνή θεωρητικο - πρακτική Συνδιάσκεψη που συνδιοργανώνουν η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Λευκορωσίας και το ΚΚ Λευκορωσίας, με θέμα τα 90χρονα της Επανάστασης και η ομιλία του ΚΚΕ θα έχει θέμα: «Οι ιστορικές προϋποθέσεις και ο χαρακτήρας της Οχτωβριανής Επανάστασης».

Από το Σάββατο 3 Νοέμβρη έως την Δευτέρα 5 Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης στο Μινσκ, που θα περιλαμβάνουν εκτός από τις συζητήσεις και απόδοση τιμής στο μνημείο του Β.Ι. Λένιν όπως και στο μνημείο της Νίκης του Σοβιετικού Λαού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, καθώς και επισκέψεις σε επιχειρήσεις.

Οι εκδηλώσεις στη Μόσχα

Οι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων τη Δευτέρα το βράδυ, 5 Νοέμβρη, θα αναχωρήσουν για τη Μόσχα, όπου την Τρίτη, 6 Νοέμβρη, θα συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις των 90χρονων που διοργανώνει το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ την Τετάρτη 7 Νοέμβρη οι αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κόκκινη Πλατεία, προς τιμήν των 90χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Τέλος, το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί και σε ένα ακόμα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο που θα γίνει στη Μόσχα, στις 7 και 8 Νοέμβρη με πρωτοβουλία μαρξιστών ερευνητών, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην κοινή πάλη των λαών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό στις σημερινές συνθήκες.