ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου δίνει τον τόνο

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ
Στο «δεύτε τελευταίον ασπασμόν» παραπέμπει η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Τόσο οι εξελίξεις γύρω από την ίδια τη ΔΕΘ όσο και αυτές που αφορούν σ' ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που προβάλλονται μέσα από τα περίπτερα (δημόσιες ή του ευρύτερου δημόσιου και συνεταιριστικού τομέα) μαρτυρούν ότι η ΔΕΘ, από ένα βήμα, όπου σ' ένα βαθμό προβαλλόταν και το αποτέλεσμα του μόχθου των εργαζομένων αλλά κι αυτό που είθισται να λέμε εθνικός πλούτος, μετατρέπεται ραγδαία σε ένα παζάρι από λίγους για ακόμα πιο λίγους. Τόσο οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ίδιας της ΔΕΘ όσο κι αυτές που αφορούν στις δημόσιες επιχειρήσεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σ' όλο το χώρο της έκθεσης, έτσι που τα λόγια τα μεγάλα για το «κέντρο των Βαλκανίων» να μην ακούγονται πλέον ούτε ως ανέκδοτο.

Οχι τυχαία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που φτάνει κάθε χρόνο στη ΔΕΘ, συνηθίζει να επισκέπτεται κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και αυτές του συνεταιριστικού κινήματος, θέλοντας έτσι να δείξει την υποστήριξη του Κόμματος σε κείνους τους χώρους της παραγωγής που πρέπει να αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για μια άλλου τύπου ανάπτυξη της χώρας. Συνήθως αυτό που προβαλλόταν άλλα χρόνια σ' αυτούς τους χώρους ήταν η περηφάνια του εργατικού δυναμικού για το αποτέλεσμα της δουλιάς του. Αυτό που καταγράφηκε φέτος με ιδιαίτερη ένταση ήταν η αγωνία. Η πολιτική της άγριας ιδιωτικοποίησης φαίνεται πως αρχίζει να βάζει ένα τέλος και σε διάφορες αυταπάτες. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει πως είναι εμφανή και σημάδια ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων.

Η περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ άρχισε από το περίπτερο της Υπηρεσίας Πυρόσβεσης και στη συνέχεια πέρασε από αυτά των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΚΕ, ΑΓΝΟ, ΕΑΣ Ηρακλείου, ΕΑΣ Παγγαίου, Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ΕΡΤ3, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΥΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών καθώς και στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Εισερχόμενη στο περίπτερο της ΑΓΝΟ η Αλέκα Παπαρήγα είπε αστειευόμενη στους παραβρισκόμενους: «Εσείς τώρα και είστε και δεν είστε», θέλοντας έτσι να υποδηλώσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη αυτή συνεταιριστική επιχείρηση, λόγω της στάσης της κυβέρνησης και της ΑΤΕ. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για πολλούς λόγους αλλά και για το συμφέρον των καταναλωτών, θα πρέπει να διατηρήσουν τη συνεταιριστική τους μορφή και είναι χρέος και των εργαζομένων σ' αυτές να αγωνιστούν για να μην περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Πως η πορεία της ΑΓΝΟ αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα ότι η Ελλάδα διαθέτει τον πλούτο, τα μέσα, την τεχνογνωσία για να μπορέσει ο λαός να ζήσει καλά. Κι όμως, σήμερα δε γίνεται αυτό. Μερικοί γαλακτοβιομήχανοι θησαυρίζουν και οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί υποφέρουν, είπε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, Φ. Γεωργουδάκης, ευχαρίστησε την Αλέκα Παπαρήγα για τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης και το ειλικρινές ενδιαφέρον του Κόμματος για την επιβίωση και παραπέρα ανάπτυξη της ΑΓΝΟ. Εξήγησε ακόμα ότι το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είναι αντίθετο με την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση και ΑΤΕ τακτική για την απαξίωση και το ξεπούλημα της επιχείρησης και ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.

Στο περίπτερο της ΕΡΤ-3 η Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε σύντομη συνέντευξη στο ραδιόφωνο. Στη συνέντευξη δήλωσε ότι είναι ανήσυχη για το μέλλον της έκθεσης γιατί η ιδιωτικοποίηση δημιουργεί τις συνθήκες όπου όλα μπορούν να συμβούν. Δε θέλουμε, είπε, να τρομάξουμε τον κόσμο αλλά οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκεί οδηγούν.

Στο περίπτερο της ΕΥΑΘ η Αλέκα Παπαρήγα, χαριτολογώντας, έθιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη, αυτό της λειψυδρίας. «Τι θα γίνει με την ΕΥΑΘ, πότε επιτέλους θα πιει νερό η Θεσσαλονίκη;», ρώτησε τον υπεύθυνο του περιπτέρου, που κατανοώντας τη σοβαρότητα του ερωτήματος άρχισε να εξηγεί την κατάσταση και τα μέτρα που παίρνει η επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο περίπτερο του ΟΤΕ μίλησε στους εργαζόμενους για τις προσπάθειες που γίνονται για εισβολή στο χώρο του ΟΤΕ από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και την προσπάθεια της κυβέρνησης για ολοκληρωτικό ξεπούλημα του Οργανισμού και παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μη δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις εξελίξεις αυτές αλλά να αγωνιστούν όλοι μαζί για να τις αποτρέψουν.