ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Σημαντική νίκη της Κούβας

184 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης του αποκλεισμού

Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007

Associated Press

Η Κούβα για άλλη μια φορά στηρίχτηκε στο δίκαιο αίτημά της για άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Για 16η συνεχιζόμενη χρονιά, οι χώρες - μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία καταδίκασαν τον εντεινόμενο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για σχεδόν 50 χρόνια στην Κούβα. Υπέρ του σχεδίου απόφασης που έχει καταθέσει η Κούβα για την «αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα», ψήφισαν 184 χώρες (πέρσι ήταν 183), στις οποίες φέτος προστίθεται και η Νικαράγουα. Κατά τάχθηκαν εκτός από τις ΗΠΑ, ο στενός τους σύμμαχος Ισραήλ, τα νησιά Μάρσαλ και Παλάου, ενώ απείχε η Μικρονησία.

Ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στη ΓΣ του ΟΗΕ, υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, που τις προηγούμενες μέρες είχε πολλές συναντήσεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις, πριν την ψηφοφορία υπογράμμισε στην ομιλία του, πως η επιβολή του αποκλεισμού επηρεάζει αρνητικά και άλλες χώρες και πως αποτελεί προσβολή των διεθνών νόμων και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ, ενώ ανέφερε ότι από το Μάη του 2006 μέχρι το Μάη του 2007 τουλάχιστον 30 χώρες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την εφαρμογή του αποκλεισμού.

Υπενθυμίζεται πάντως, από το 1992 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στηρίζει κάθε χρόνο την απόφαση για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Και η φετινή ψηφοφορία δείχνει τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της πολιτικής γενοκτονίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και των εξω-εδαφικών νόμων όπως ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, που αντιτίθεται στη Χάρτα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες που διέπουν τις οικονομικές, εμπορικές και συναλλαγματικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άμεση οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του αποκλεισμού, ξεπερνά τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις άμεσες ζημιές που έχουν υποστεί οικονομικοί και κοινωνικοί τομείς της χώρας από τις δολιοφθορές και τις τρομοκρατικές πράξεις, που έχουν ενθαρρυνθεί, οργανωθεί και στηριχτεί οικονομικά από το έδαφος των ΗΠΑ.