ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μοχλοί περιορισμών και σύνθλιψης δομών

Τα σχέδια για την επαρχία ανέλυσε χτες  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες

Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη στο Ζάππειο
Σε μοχλούς εφαρμογής της ανθυγιεινής μεταρρύθμισης επιχειρεί να μετατρέψει τις Περιφέρειες η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να μεταθέτει σ' αυτές τόσο μέρος του οικονομικού βάρους του αντιλαϊκού εγχειρήματος στην υγεία όσο και το οικονομικό βάρος κάποιων προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Οι άξονες αυτοί διαφάνηκαν σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών που έγινε χτες στο Ζάππειο.

Ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, εξειδικεύοντας για την επαρχία το σχέδιο της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ δε φείστηκε όρκων πίστης στο δημόσιο χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, καθώς και υποσχέσεων για την αναβάθμισή της, που θα την αποκόπτει από τα ιδιωτικά συμφέροντα που λειτουργούν υπόγεια. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την ενίσχυση αυτών των δομών είπε ο υπουργός και επιτέθηκε εναντίον των φορέων που αντιδρούν στις προτάσεις αυτές.

Ο υπουργός φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την προχτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα νοσοκομεία στην οποία η Ομοσπονδία επανεκτιμά τη θέση της και χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο και ανθυγιεινό το σχέδιο και ότι ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την τελική άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Ο Αλ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε χυδαία παραπλανητικές τις «διαπρύσιες ανακοινώσεις» με τις αντιδράσεις και υποστήριξε ότι με τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) θα γίνει η αναβάθμιση και η αποκοπή από τον ιδιωτικό τομέα.

Οσον κι αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να κρύψει τον αυταρχικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων, καθώς θα πάψει η ισχύουσα νομική μορφή του νοσοκομείου, το οποίο πλέον θα βρίσκεται κάτω απ' την ευθύνη του μάνατζερ και του επιστημονικού συμβουλίου. Οι επιστημονικές επιτροπές μετατράπηκαν σε συνδικαλιστικά όργανα, είπε ο υπουργός, και υποστήριξε ότι θα υπάρχει συμμετοχή των εργαζομένων, αλλά όχι και ποδηγέτηση. Οι εργασιακές σχέσεις τόνισε ότι θα αλλάξουν, για να προσθέσει ότι δε νοείται γιατρός να είναι εσαεί μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Οι προσλήψεις θα γίνονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και μετά από τρεις κρίσεις θα αξιολογούνται. Η αξιολόγηση θα αρχίσει από τους διευθυντές ανέφερε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» αν η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα αφορά και το υπόλοιπο -πλην των γιατρών- προσωπικό, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι για αυτούς δεν υπάρχει η ανάγκη αλλαγής.

Το νέο σε σχέση με όσα ανακοίνωσε τον Ιούλη είναι οι Ομάδες Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ) τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Εργο της περιφερειακής ΟΔΕ είναι η προώθηση της Μεταρρύθμισης στην περιφέρεια όσο και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα -επειδή ίσως φοβούνται την αποτυχία του εγχειρήματος- θα συγκροτήσουν και ειδικές ομάδες παρέμβασης για την υποδοχή και υποστήριξη του νέου μοντέλου.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους περιφερειάρχες να στελεχώσουν τις υπηρεσίες υγείας στην περιφέρεια με αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες και με επιλεκτικές μετακινήσεις από τις μονάδες υγείας. Για το 2001 το υπουργείο Υγείας θα προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών 80 προσλήψεις στον τομέα υγείας και πρόνοιας.

Νέα μέτρα για τα φάρμακα

Ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης μίλησε για νέα μέτρα στο φάρμακο υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης απέδωσαν για το Δημόσιο 200 δισ. δραχμές παρότι οι φαρμακευτικές δαπάνες έκαναν άλμα. Και βέβαια η ωφέλεια αυτή για την οποία μίλησε ο υφυπουργός επιβάρυνε τους χρήστες.

Ο Ν. Φαρμάκης υπεραμύνθηκε και αυτός των αξόνων του εγχειρήματος αν και είπε κάποιοι υποστήριξαν ότι ίσως να μην είναι εφικτή η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων της Υγείας. «θα προχωρήσουμε σταδιακά» πρόσθεσε. Επίσης ο Ν. Φαρμάκης είπε ότι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ θα μπουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας είτε με τη σημερινή τους μορφή είτε με κάποια άλλη.

Τέλος, ο υφυπουργός Δ. Θάνος ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα -παραπλήσιο με το «Βοήθεια στο Σπίτι» - που θα εφαρμοστεί στις Περιφέρειες στα πλαίσια της κατάρτισης και της απασχόλησης με την επωνυμία «Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης». θα έχει διάρκεια τριών χρόνων με συνολικό κόστος 25 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί από τις Περιφέρειες. Σε κάθε Περιφέρεια θα αντιστοιχούν 52 εκατ. δραχμές για τα τρία χρόνια.