Μπρεχτική αντιπολεμική κραυγή

 

Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999

Η «Μάνα Κουράγιο», στο «Ανοιχτό»
Το δημοφιλές αντιπολεμικό έργο, ένα από τα κορυφαία της παγκόσμιας δραματουργίας, η «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ ανεβαίνει, σήμερα, στο «Ανοιχτό Θέατρο» σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση. Ακούγεται η μουσική του Πάουλ Ντεσάου, σε μουσική διεύθυνση Ιάκωβου Κονιτόπουλου, ενώ η διδασκαλία των τραγουδιών είναι της Νανάς Θρασυβουλλίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ντίνα Μιχαηλίδη, Νίκος Καραγεώργος, Λουκάς Ζήκος, Στάθης Βούτος, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Θόδωρος Μπογιατζής, κ.ά. Εργο πάντα επίκαιρο η «Μάνα Κουράγιο» είναι η κραυγή αγωνίας του Μπρεχτ για τον επερχόμενο, τότε, Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Για την αδυναμία του ανθρώπου να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής» -σημειώνει ο Γ.Μιχαηλίδης- «και την προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί και να κερδοσκοπήσει, μιλά στη «Μάνα» ο μεγάλος δραματουργός και παραδίδει την ηρωίδα του Αννα Φίρλιγκ, αντιμέτωπη με τις προθέσεις της, να βλέπει τα κίβδηλα όνειρά της να ανατρέπονται, ανίκανη να παραδεχτεί πως είναι ένας κόκκος σιταριού μέσα σε μια τεράστια μηχανή που αλέθει τα πάντα. Κανείς δεν πρόκειται να βγει νικητής, εκτός από αυτούς που προκαλούν τους πολέμους».

«Οι μεγάλοι ρόλοι» - υπογραμμίζει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη- «είναι πάντα πρόκληση για τον ηθοποιό, αλλά και μια επώδυνη δοκιμασία για τη διανοητική, ψυχική και σωματική λειτουργία. Η Μάνα Κουράγιο, ως μπρεχτική ηρωίδα, έχει την πρόσθετη δυσκολία μιας "άλλης" υποκριτικής που απαιτεί άσκηση για την κατανόηση και την αφομοίωσή της».