ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΠ ΟΤΑ
Συμβιβασμός ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αργά χτες το βράδυ αποδέχτηκαν το κυβερνητικό σχέδιο για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούσαν σήμερα

Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007

Και η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ
Τον βαθιά υπονομευτικό και επικίνδυνο ρόλο της απέναντι στα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία στις Ομοσπονδίες των ΟΤΑ. Αργά το βράδυ, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και το δήμαρχο Αθήνας Ν. Κακλαμάνη, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας σε ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ, ολοκλήρωσαν τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το σχέδιο σχετικά με τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και ανακοίνωσαν την αναστολή των κινητοποιήσεων που θα ξεκινούσαν σήμερα με 24ωρη απεργία.

Ηδη, από χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών είχαν δηλώσει τη συμφωνία τους με το κυβερνητικό σχέδιο, με τη δικαιολογία ότι είναι ένα πρώτο βήμα! Το σχέδιο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάη και επαναφέρει διατάξεις του νόμου 2703/99 του ΠΑΣΟΚ για τον κλάδο των ΟΤΑ. Τα «αργύρια» που δόθηκαν στη χτεσινή συνάντηση για να κλείσει η συμφωνία σε βάρος των εργαζόμενων ήταν κάποιες πενιχρές «αυξήσεις» στο ειδικό επίδομα που λαμβάνουν διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και εργαζόμενοι στην καθαριότητα. «Αυξήσεις» που έχουν ήδη εξανεμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές των εργαζόμενων, που προβλέπονται από το νέο έτος!

Πέραν όλων των άλλων, η στάση της πλειοψηφίας δίνει και το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση να επιχαίρει προκλητικά ότι εντάσσει και νέες ειδικότητες εργαζομένων στη λίστα των ΒΑΕ, σε μια περίοδο που φουντώνει η προπαγάνδα για να συγκαλυφτούν οι πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων στα ΒΑΕ. Ενώ ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να εντάξει στα ΒΑΕ ειδικότητες όπως αυτές των χειριστών μηχανημάτων καθαριότητας, τους μηχανικούς - ηλεκτρολόγους απορριμματοφόρων, οικοδόμους στους ΟΤΑ, εναερίτες ηλεκτρολόγους κ.ά. δείχνει πώς θα μεθοδευτεί το πετσόκομμα και η όποια ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα των ΒΑΕ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με την έγκριση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και στη βάση του σχεδίου που κατέθεσε, η κυβέρνηση:

Ολα τα παραπάνω αναιρούν τις όποιες δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου περί αναγνώρισης πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας για ορισμένους μόνο εργαζόμενους και για λήψη ενός μισθολογικού κλιμακίου για κάθε πέντε χρόνια υπηρεσίας, έως και τα δεκαπέντε. Οπως αναιρείται και η αύξηση του ειδικού επιδόματος (εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 25 και 30 ευρώ το μήνα) που εξανεμίζεται με την καταβολή του επασφαλίστρου και μόνο.

Να βγουν μπροστά οι εργαζόμενοι

Μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ ΟΤΑ), η οποία από σήμερα κι όλας διοργανώνει συγκεντρώσεις ενημέρωσης στους τόπους δουλιάς, απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί με το το ΠΑΜΕ, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη. Να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων:

Για τα ΒΑΕ, ένταξη του κλάδου σε αυτά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, καμιά επιβάρυνση των εργαζομένων, να πληρώνουν κράτος και δήμοι, 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο και άλλα.

Ακόμα, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (στα 55 και 50 για τα ΒΑΕ), υπογραφή ΣΣΕ για τους ιδιωτικού δικαίου με βάση τα παραπάνω, κλείσιμο όλων των δημοτικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μεταφορά όλου του προσωπικού στους δήμους και άλλα.