ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Δυναμώνουν το δίκαιο αγώνα

Σήμερα το Συντονιστικό των μαθητών, την Παρασκευή 9 Νοέμβρη τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007

Τα αιτήματα είναι δίκαια. Ο αγώνας δυναμώνει. Για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, για ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των πολυεθνικών. Με μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές να απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα και τρομοκράτησης της νεολαίας: Με συνελεύσεις στα σχολειά και τις σχολές, με αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων, με κοινά συλλαλητήρια μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών σε πολλές πόλεις, με πολύμορφη καθημερινή δραστηριότητα για να βγουν στο προσκήνιο τα δίκαια αιτήματά τους. Στο πλευρό τους, οι γονείς που, μέσα από τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες τους, παίρνουν πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα των παιδιών τους, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι μαθητές.

Επόμενη ημερομηνία - σταθμός η Παρασκευή 9 Νοέμβρη. Μέρα που στους δρόμους κάθε πόλης θα ξεχυθούν μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς. Μέρα διεκδίκησης και πάλης για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να δώσουν τρανή απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και συκοφάντησης. Να ξεκαθαρίσουν ότι όταν τα αιτήματα είναι δίκαια, όταν η πάλη και οι μορφές της είναι προϊόν συλλογικών δημοκρατικών αποφάσεων, οι απόπειρες συκοφάντησης, απ' όπου κι αν προέρχονται, δε φοβίζουν. Πεισμώνουν.

Συντονίζουν τον αγώνα οι μαθητές

Σήμερα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 80 σχολείων, ενώ από αύριο στα σχολεία προγραμματίζονται νέες συνελεύσεις. Εκ νέου συναντιέται σήμερα και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί το Συντονιστικό στη Θεσσαλονίκη. Το βλέμμα των μαθητών είναι στραμμένο στο συντονισμό του αγώνα τους, στη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, στην οργάνωση της κινητοποίησης της Παρασκευής.


Οι μαθητές, με αποφασιστικότητα και με τα δίκαια αιτήματά τους σημαία, τόσο στις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, αλλά και καθημερινά, δίνουν απάντηση στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, στους εισαγγελείς που απειλούν με παρεμβάσεις, στους διάφορους «αγανακτισμένους» που επιτίθενται στις κινητοποιήσεις τους, σε όσους προσπαθούν να δυσφημίσουν τον αγώνα τους. Συμμετέχουν, αποφασίζουν μέσα από τις συνελεύσεις τους, συντονίζουν τη δράση τους, διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων των σχολειών τους, προβάλλουν τα αιτήματά τους:

Φοιτητές - σπουδαστές

Μετά τα δυναμικά συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης, ξεκινάει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με το βλέμμα στραμμένο στην κινητοποίηση της Παρασκευής.

Οι 29 φοιτητικοί σύλλογοι, που με βάση τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων προχώρησαν προχτές σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού, καλούν και όλους τους άλλους συλλόγους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής μαζί με τους μαθητές. Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί και το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ που συναντήθηκε, για πρώτη φορά φέτος, την περασμένη Παρασκευή.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν «την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας, στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους μαθητές που έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Ελλάδα και τσαλαπατάνε με τον αγώνα τους τον αυταρχισμό που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να λυγίσει το μαθητικό κίνημα. Καταγγέλλουμε το σχέδιο ποινικοποίησης, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την προσπάθεια συκοφάντησης που έχουν εξαπολύσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε παιδιά 15 και 16 χρόνων που παλεύουν για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει».

Και απευθύνουν κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό, «απέναντι στη βάρβαρη αυτή πολιτική να ορθώσουμε τείχος, να αντιπαρατάξουμε τη δύναμη της κοινής πάλης».

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές διεκδικούν δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, ολόπλευρη μόρφωση, πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα, κόντρα σε όλα τα μέτρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας και την επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους. Απαιτούν να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο που θεσμοθετεί την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων. Ακόμα, να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 που υποβαθμίζει τα πτυχία, εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων - ΚΕΣ και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προτείνουν στους συλλόγους να αποφασίσουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Παρασκευής και να προχωρήσουν σε συναντήσεις συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε πόλη μετά τα συλλαλητήρια, καθώς και σε συσκέψεις συντονισμού και κοινής δράσης με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων σε κάθε πόλη. Ακόμα, να προγραμματίσουν πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες σε κάθε σύλλογο, απαιτώντας το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές και να κάνουν τη Δευτέρα, 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στέγαση, με κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη. Επιπρόσθετα, το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ προτείνει στους σπουδαστικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους προϋπολογισμούς που συζητιούνται στα ιδρύματα και οι οποίοι είναι κατά πολύ μειωμένοι ακόμα και από τους περσινούς, που ήδη ήταν μίλια πίσω από την κάλυψη των αναγκών.

Στο πλευρό της νεολαίας οι γονείς

Στο πλευρό των μαθητών, συμμέτοχοι και συμπαραστάτες στον αγώνα, είναι οι γονείς τους. Πολλές τοπικές ενώσεις γονέων παίρνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες στήριξης του μαθητικού αγώνα. Οι τρεις ομοσπονδίες γονέων του Λεκανοπεδίου, μετά από κοινή σύσκεψη την περασμένη βδομάδα, καλούν τους γονείς να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους, να τα στηρίξουν στο δίκαιο αγώνα που κάνουν, να μπουν μπροστά για την ικανοποίηση των κοινών τους αιτημάτων.

Ηδη, για την Πέμπτη, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στη Βουλή, ενώ έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα για να τους κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Ανάμεσα σε άλλα, οι τρεις Ομοσπονδίες Γονέων απευθύνονται στους γονείς με ανοιχτό γράμμα. Με το γράμμα αυτό αποκαλύπτουν την ουσία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια και τη στόχευση των μέτρων που προωθούνται. Καλούν τους γονείς να μη μείνουν στην αναγνώριση των προβλημάτων, να πάρουν θέση, να αναλάβουν δράση, να συστρατευτούν στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών τους. Οι τρεις ομοσπονδίες καλούν τους γονείς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής.


Ε. Χ.