ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στους δρόμους την Παρασκευή
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν την καθημερινή αγωνιστική δραστηριότητα, με πρωτοβουλίες, συνελεύσεις στις σχολές, κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την κάλυψη όλων των αναγκών.

Στην Αθήνα, οχτώ φοιτητικοί σύλλογοι και το παναθηναϊκό συντονιστικό των ΤΕΙ, καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Χτες, ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού ανανέωσε την απόφασή του για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής, ενώ σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις και σε άλλους συλλόγους. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 11.30 π.μ. στην πλατεία Χημείου.

Στο επίκεντρο μπαίνει η απαίτηση να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων διαφόρων κολεγίων και ΚΕΣ, εξομοιώνει επαγγελματικά τα πτυχία με τα τρίχρονα μπάτσελορ και ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, φοιτητές και σπουδαστές δε σταματούν να αγωνίζονται για να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης.

Καθημερινά, φοιτητές και σπουδαστές ξεδιπλώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν υψηλού επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, χτες σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Συνέλευση του ΤΕΙ, όπου συζητιόταν ο προϋπολογισμός του ιδρύματος, ο οποίος για άλλη μια φορά είναι μειωμένος και πολύ πίσω από την κάλυψη των αναγκών.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, ο προϋπολογισμός «είναι για 5η συνεχή χρονιά μειωμένος. Και φέτος ο πρόεδρος και το συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας προϋπολογίζουν να ξοδέψουν 7.236.200 ευρώ λιγότερα από ό,τι πέρσι, πετσοκόβοντας τα βιβλία, τη σίτιση, τη στέγαση και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Δηλαδή ζητάει και φέτος περίπου 20% μειωμένο προϋπολογισμό».


Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΚΣ, «στόχος της υποχρηματοδότησης είναι το μέλλον μας, ως απόφοιτοι των ΤΕΙ και αυριανοί εργαζόμενοι. Με το πετσόκομμα σε βιβλία και εργαστήρια αποδεικνύεται ότι στόχος είναι να παίρνουμε όλο και λιγότερη γνώση, με ημερομηνία λήξης. Είναι μέτρα που πάνε χέρι χέρι με την εξίσωση των πτυχίων μας με ΙΕΚ - ΚΕΣ, με την εφαρμογή του νόμου έκτρωμα που βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και τα δικαιώματά μας».

Να σημειωθεί ότι απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής πήρε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.