Ενενήντα χρόνια ψάχνουν... υποκινητή
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007

Οι φοιτητές ζητάνε και τα πανεπιστήμια να είναι πανεπιστήμια και τα πτυχία τους να έχουν αντίκρισμα και να βρίσκουν δουλιά με δικαιώματα.

Η αγορά δε ζητάει επιστήμονες. Το 'χουν πει σε όλους τους τόνους οι βιομήχανοι. Η αγορά θέλει φτηνούς μισομορφωμένους και διαρκώς καταρτιζόμενους. Η αγορά θέλει πτυχία τρίχρονα, δήθεν πανεπιστημιακά.

Αυτό προωθεί η κυβέρνηση, αυτό και η ΕΕ που ταξικά ποιεί όταν αξιώνει την αναγνώριση των ΚΕΣ. Αυτό κάνει δήθεν πως δεν καταλαβαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ όταν παρουσιάζει ένα πολιτικό πρόβλημα σα νομικό. Ετσι πλασάρει την πρόταση για κλείσιμο των σημερινών ΚΕΣ ως λύση. Μόνη της μια τέτοια λύση είναι απλά παράκαμψη του προβλήματος. Οσο δε συνοδεύεται με μέτωπο ενάντια στην ΕΕ και τις περίφημες ελευθερίες της, όπως αυτή για τις υπηρεσίες. Τα κολέγια για την ΕΕ είναι υπηρεσίες και ως τέτοιες μπορούν να τις πουλάνε παντού. Αυτή τη λεπτομέρεια προσπερνά διά του στρίβειν ο ΣΥΝ.

Δύο πανελλαδικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις οργανώνονται αυτές τις μέρες, μία σήμερα για το Ασφαλιστικό και μία μεθαύριο για την Παιδεία. Εξαφανισμένες από τα ελεύθερα, αδέσμευτα, δημοκρατικά κλπ. κλπ. αστικά μέσα ενημέρωσης και οι δύο. Η δεύτερη και άγρια συκοφαντημένη.

Ανάμεσα στα κοινά στοιχεία που έχουν οι δύο κινητοποιήσεις είναι και το γεγονός ότι στο στόχαστρό τους περιλαμβάνεται και η ΕΕ. Κοινό στοιχείο τους επίσης ότι δεν αρκούνται να προβάλλουν στενούς συνδικαλιστικούς στόχους, αλλά αναδεικνύουν και πολιτικά τόσο την αιτία του κακού όσο και το δρόμο για τη διέξοδο.

Και καλά οι διαδηλώσεις για το Ασφαλιστικό, οργανώνονται από το ΠΑΜΕ κι αυτό από μόνο του είναι κόκκινο πανί για να τις θάψουν.

Τις διαδηλώσεις μαθητών - φοιτητών και γονιών γιατί τις εξαφανίζουν; Ε, αυτές κι αν είναι επικίνδυνες. Πού ακούστηκε να αποφασίζουν οι συνελεύσεις στα σχολειά κινητοποίηση; Πού ακούστηκε να κουβεντιάζουν γονείς και μαθητές για το τι σημαίνει «Καποδίστριας 2»; Πού ακούστηκε να ζητάνε τα παιδιά μάθημα στο σχολείο κι όχι στο φροντιστήριο;

Ασε που δεν επιτρέπεται να γίνει κινητοποίηση στο χώρο της Παιδείας αν δεν την έχουν εγκρίνει όσοι ψαρεύουν το πρωί στα σχολεία μαθητές για τα απογευματινά τους φροντιστήρια.

Πώς απάντησε χτες η ηγεσία της ΟΛΜΕ στην πρόταση του ΠΑΜΕ να κατέβουν οι καθηγητές μαζί με τους μαθητές την Παρασκευή; Ούτε στάση εργασίας για τους καθηγητές την ώρα που θα διαδηλώνουν οι μαθητές! Μήπως σκέφτονται να ζητήσουν από τους καθηγητές να βάζουν και απουσίες στους διαδηλωτές μαθητές τους; Είναι ικανοί.

Ασχετο: φοβερή η έκπτωση ηθών. Απορούν όλοι. Ειδικά όσοι στα έντυπά τους αντιμετωπίζουν τη γυναίκα σαν κρέας. Καλύτεροι όλων, αυτοί που απορούν και δε γνωρίζουν τίποτα. Συκοφάντες, είπε βουλευτίνα της περιοχής, όσοι μιλούν για πολιτική κάλυψη. Το ωραίο είναι ότι καλείται η πολιτεία να πάρει μέτρα. Ενάντια σε ποιον; Στον εαυτό της;

Διαδηλώνουμε και σήμερα και μεθαύριο κι ας τους να ψάχνουν υποκινητή. Ενενήντα χρόνια τον ψάχνουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ