ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007

Μανώλης Μωραΐτης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΘΩΜΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ο οποίος έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του προσφέρουν στο ΚΚΕ: Η γυναίκα του και τα παιδιά του 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ εργατών Δήμου και φίλοι και σύντροφοί του 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος αγωνίστηκε αταλάντευτα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, από κάθε χαράκωμα και σε κάθε στιγμή του κινήματος. Η αφοσίωσή του και η δύναμη να ξεπερνά τις δυσκολίες και ταυτόχρονα να βοηθάει σημαντικά και στο σωστό προσανατολισμό το μαζικό κίνημα στη χώρα, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, τη Γερμανία, εξακολουθούν να αποτελούν υπόδειγμα για τους συντρόφους του. Με την προσωπικότητά του, την ανιδιοτέλεια και τη σεμνότητά του άφησε παρακαταθήκη ζωής και αγώνα σε όλους μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

Τα παιδιά του: Γίτσα, Μανώλης

Τα εγγόνια του: Τηλέμαχος, Λυδία

* * *

Φωτ.

Στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μητέρα μας ΕΛΕΝΗ Καρτασίδου - ΤΖΙΩΚΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και Αξιωματικός του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1978. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και ακούραστη αγωνίστρια ως το τέλος της ζωής της στους καθημερινούς αγώνες του λαού για ψωμί, ειρήνη και σοσιαλισμό.

Μιχάλης Αδαμίδης
Στην άσβεστη μνήμη της, που θα μας οδηγεί, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Οι κόρες, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους μας, ο αδελφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.

Θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 40 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΝΕ Δράμας.

Οικογένεια Θ. Κωνσταντινίδη

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΓΙΑΝΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1927 στο Δρέπανο Κοζάνης. Εζησε από μικρός στην Πτολεμαΐδα. Στην περίοδο της Κατοχής πολέμησε τον κατακτητή από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Εργάστηκε στον Δήμο Πτολεμαΐδας, και διατέλεσε πρόεδρος των εργαζομένων. Στη δικτατορία απολύθηκε από τη δουλιά του. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Πέθανε στις 27 Ιούνη 2007.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 5 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1926 στο Ανθοχώρι Βοιωτίας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή από το 1943, το καλοκαίρι του 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που διατήρησε ως το τέλος της ζωής του. Για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές από τον Ιούλη 1946 ως τον Ιούνη 1947, που κατέφυγε στον ΔΣΕ. Υπηρέτησε στην ομάδα ασφάλειας του καπετάν Διαμαντή.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πιάστηκε πάλι και φυλακίστηκε ως το 1952, που επέστρεψε στο χωριό του.

Ως αγρότης, ασχολήθηκε με τα αγροτικά, αλλά και με κοινωνικά προβλήματα, πάντα πιστός στα ιδανικά του κόμματός του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο Παράρτημα Λιβαδειάς των Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης.

Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
* * *

Φωτ.

Στις 8 Νοέμβρη, συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΙΝΗΣ (Λάκης), στέλεχος του ΚΚΕ. Σεμνός αγωνιστής, αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του στους αγώνες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για την πρόοδο και την ειρήνη.

Στην Εθνική Αντίστασης πήρε μέρος από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Στον Εμφύλιο, πολέμησε με το βαθμό του Λοχαγού.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, πιάστηκε και φυλακίστηκε ως το 1964. Οταν αφέθηκε ελεύθερος αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΔΑ και για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.

Από τη μεταπολίτευση συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Μαγνησίας.

Η γυναίκα του: Ουρανία

Η κόρη του: Κική

* * *

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ καταγόταν από τον Πόντο. Εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εφηβος έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε σταθερά προσηλωμένος στην κομμουνιστική ιδεολογία ως το θάνατό του, το 1987.

Η σύζυγός του ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ, οργανωμένη και αυτή στο ΚΚΕ από τα νεανικά χρόνια της, αταλάντευτη στην ιδεολογία της, υπέμενε αγόγγυστα τις ταλαιπωρίες του αγώνα και, κύρια, τη θυσία του πρωτότοκου παιδιού της, του Σπύρου.

Πέθανε το 1990.

Στη μνήμη τους, οι κόρες τους Ρόζα και Παρέσα προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Η Ολγα Νικολαΐδου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη των γονιών της ΑΝΤΩΝΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΗΛΙΑΔΗ από την Κορομηλιά Κιλκίς.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ Γαϊτάνη - ΦΑΡΑΓΓΗΤΑΚΗ και αντί για στεφάνι στον τάφο της, ο Γ.Δ. προσφέρει για την αγορά Γραφείων του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο, μέσω ΝΕ Ρεθύμνου, 30 ευρώ.

Θεόδωρος Στίνης
* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με πίστη ως το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου 250 ευρώ.

Η γυναίκα του Αννα

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟΒ Ανω Τούμπας.

Η γυναίκα του: Αθηνά

Τα παιδιά του: Αννα - Θέμης

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΦΩΤΑΚΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1914. Με την οικογένειά του - πρόσφυγες από την Ανατολική Ρουμελία - το 1922 εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ασβεστάδες Διδυμότειχου. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 40 - 41, στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτος, βασανίστηκε στις φυλακές και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Το 1965, αφού αφέθηκε ελεύθερος, πήγε στην Πολωνία, όπου συνάντησε τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Η οικογένεια επαναπατρίστηκε το 1988 και εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία 8 χρόνια έζησε κοντά στην κόρη του στο χωριό Χωρήγι Κιλκίς.

Παναγιώτης Καλφακάκος
Πέθανε στις 21 Ιούλη 2007.

Στη μνήμη του, η κόρη του Σαράντω και ο γαμπρός του Κώστας Χρυσουλίδης προσφέρουν 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 4 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αξέχαστος αδελφός μας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του, αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και στη μνήμη της μητέρας μας, οπαδού του ΚΚΕ, η οποία συμπαραστάθηκε σε όλη την οικογένεια στους διωγμούς και διέθεσε το σπίτι της στις ανάγκες του αγώνα, προσφέρουμε 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλεπότρυπας.

Γιώργος και Ελένη Λιναρδή

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗ, ΜΙΧΑΛΗ και ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ, των αδελφών μας ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΑΜΙΔΗ μαχητή του ΔΣΕ(φωτογραφία) και ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ μαχήτριας του ΔΣΕ (φωτογραφία), οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βουνά Κρούσια και Κερδύλλια προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προχώματος Θεσσαλονίκης.

Αντώνιος Πολυανίδης και η σύζυγός του Θεοδώρα Αδαμίδου.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Χαράλαμπου ΚΑΖΙΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1925 στου Χαριλάου Θεσσαλονίκης από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Από τα 13 χρόνια του άρχισε να δουλεύει. Μέλος της ΕΠΟΝ από το 1943, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και με το 31ο Σύνταγμα μπήκε στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τη δράση του στην ΟΠΛΑ, στη ΜΛΑ. Μετά τη Βάρκιζα, εξόριστος στα Γιούρα οργανώνει μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους οργανώνει θεατρική και ποδοσφαιρική ομάδα. Ακολουθεί το Γεντί Κουλέ, το Ιτζεδίν ως το 1954, που αφέθηκε ελεύθερος. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

Επαμεινώνδας Ράπτης
Μετά το 1974, δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΔΗΚΕΒΕ) και στο Παράρτημα Τούμπας της ΠΕΑΕΑ, του οποίου διατέλεσε αντιπρόεδρος.

Εξήντα δύο χρόνια αγωνίστηκε αταλάντευτα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Εφυγε από τη ζωή στις 3 Οκτώβρη 2007, με την τιμή του κομμουνιστή και του λαϊκού αγωνιστή.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου».

Τα εγγόνια του: Μαργαρίτα και Χριστόδουλος Καζίλας.

Ευαγγελία και Μαργαρίτα Νάστου

Τα ανίψια του: Στέλιος Αστερίου, Δήμητρα και Πάρις Σταθόπουλος

Ο κουνιάδος του: Σπύρος Αστερίου

* * *

Φωτ.

Στις 29 του περασμένου Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΡΑΠΤΗΣ. Γεννήθηκε στο Καπέσοβο Ζαγαρίου το 1913. Από τα φοιτητικά χρόνια του αρχίζει η αγωνιστική πορεία του. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1976 με την οικογένειά του.

Απλός και αγαπητός, ήταν υπόδειγμα καλού οικογενειάρχη, φίλου και συντρόφου.

Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος: Μαρία Ράπτη

Οι κόρες του Ρίτα και Αγλαΐα

Τα εγγόνια του: Λεωνίδας, Νώντας και Νίκος, Ελένη και Μαρία

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γεωργίου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Χωρήγι Κιλκίς από γονείς αγρότες. Τον Απρίλη 1942 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του 3ου Τάγματος του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και αναγκάστηκε και πάλι να πάρει το δρόμο του βουνού.

Αννα Πολυανίδη
Με τη μεταπολίτευση, πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση της ΚΟΒ του ΚΚΕ στο χωριό του και πάντα ήταν μέλος του Γραφείου της.

Πέθανε, έπειτα από βαριά ανίατη αρρώστια στις 18 Μάρτη 1986.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του ο αδελφός του Χρήστος Παπαδόπουλος πρόσφερε 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΑΡΑΤΣΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, ο γιος της Σωτήρης Μπαράτσης προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ευαγγελισμού, και 300 ευρώ στο παράρτημα Γκύζη της ΠΕΑΕΑ.



Χρήστος Αποστολίδης


Ελένη Τζιώκα


ΜΠΑΡΑΤΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


Χρήστος Τσακιργιαννίδης


Μαργαρίτα Φαραγγητάκη