ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
«Στρατηγικός εταίρος» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Μετά την 24ωρη, ανέστειλε χτες και τις επόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ επιβεβαιώνει σχέδια συνεργασίας με γερμανικό κολοσσό

Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007

Και οι χτεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο της Ενέργειας για τον επικίνδυνο ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Σε πλήρη σύμπνοια με τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - ανέστειλε και τις επόμενες προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις (επαναλαμβανόμενες 48ωρες από 12 Νοέμβρη), δείχνοντας ξεκάθαρα την υποταγή της στις επιταγές του κεφαλαίου, για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγ. Αντώναρου, ότι «η ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η κυβέρνηση αποβλέπουν σε μια ΔΕΗ που θα είναι ανταγωνιστική».

Την απόφαση αναστολής (σ.σ. «μετάθεση» το βάφτισαν, χωρίς όμως να ορίσουν ημερομηνία) πήραν στο χτεσινό ΔΣ της Ομοσπονδίας, λίγες ώρες μετά την κατάληψη - «επίσκεψη» που έκαναν στα γραφεία του προέδρου της ΔΕΗ, για να κρύψουν το γεγονός ότι η τακτική τους φρενάρει και υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάληψη είχε αναγγελθεί, πριν ακόμα γίνει, σε χτεσινό φύλλο απογευματινής εφημερίδας!

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», κατήγγειλαν στο χτεσινό ΔΣ της Ομοσπονδίας ότι η στάση της πλειοψηφίας, που ανέστειλε τις κινητοποιήσεις και προχωρά σε «διάλογο» με τη διοίκηση της ΔΕΗ, στηρίζει το στρατηγικό σχέδιο που αποσκοπεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροενεργειακού τομέα και την παράδοση των δραστηριοτήτων σε μεγάλα μονοπώλια.

«Πόδι» στη ΔΕΗ από γερμανικό κολοσσό

Την ίδια στιγμή κύκλοι της ΔΕΗ επιβεβαίωσαν ότι η διοίκηση της επιχείρησης - αξιοποιώντας και τη βολική στάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - διαπραγματεύεται με το γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE συμφωνία συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το σχετικό μνημόνιο «βρίσκεται σε πολύ αρχικό σχέδιο, σε επίπεδο σκέψεων». Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια σύμπραξη ανοίγει το δρόμο για ριζικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, με την είσοδο ξένων εταιρειών.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αναφέρθηκε χτες ότι κρυφό μνημόνιο συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, προβλέπει συμμετοχή κατά 51% της γερμανικής εταιρείας RWE σε όλες τις νέες μονάδες της ΔΕΗ, ανάκτηση της διοίκησης, εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων και κοινές δραστηριότητες σε Σερβία και Βουλγαρία αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» είναι δεδομένη η ύπαρξη συμφωνίας με πολυεθνική της ενέργειας για την ανάπτυξη δύο μονάδων ισχύος από 800MW, με καύση φυσικού αερίου και λιθάνθρακα, αντίστοιχα. Είναι επίσης δεδομένο ότι οι επερχόμενες συμφωνίες προϋποθέτουν την πολυδιάσπαση της ΔΕΗ, για την οποία η ΓΕΝΟΠ «κατόρθωσε» να δώσει στη διοίκηση της εταιρείας το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να... προετοιμαστεί.