ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Παρακαταθήκη η μάχη της περσινής χρονιάς

Οι ταξικές δυνάμεις αναμετρήθηκαν με τις πρόσθετες δυσκολίες που έβαζε η Σύμβαση των 0,77 ευρώ της ΓΣΕΕ και πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα σε μια σειρά κλάδων

Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007

Από απεργία των οικοδόμων για την κλαδική τους Σύμβαση
Σκληρή μάχη ενάντια στην εργοδοτική αδιαλλαξία, αλλά και στη συμβιβαστική τακτική των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έδωσαν και δίνουν οι ταξικές δυνάμεις, για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Αντιπαλεύοντας τα σημαντικά, πρόσθετα εμπόδια που έβαλε η υπογραφή της κατάπτυστης διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) την άνοιξη του 2006 από τους βιομήχανους και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και απαντώντας στην ευθεία επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο ακόμα και στον ίδιο το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, στον πλούτο που σήμερα παράγεται. Με στόχο η μάχη της Σύμβασης να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, να κατανοηθούν ο σύνθετος χαρακτήρας της και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος.

Γι' αυτό και η μάχη της σύμβασης, όπως δόθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ την περασμένη χρονιά, χωρίς να υποτιμούνται αδυναμίες και δυσκολίες, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ιδιαίτερα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για τις νέες κλαδικές ΣΣΕ που ξεκινάνε άμεσα, αλλά και στη μάχη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα από τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι αγώνες των εργαζομένων, με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις σε μια σειρά από κλάδους. Αποτελέσματα που ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ένταση των ταξικών αγώνων είναι αναγκαίος όρος στην πάλη για την απόσπαση κατακτήσεων, στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.

Ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα

Πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, συντονίζοντας τη δράση των οικοδόμων σε δευτεροβάθμιο αλλά και πρωτοβάθμιο επίπεδο. Με αυξήσεις 7% από 1.1.2007, το μεροκάματο για τον άγαμο ανειδίκευτο εργάτη διαμορφώθηκε στα 46,60 ευρώ, όταν σύμφωνα με την ΕΓΣΕΕ το κατώτερο μεροκάματο (από 1.9.07) είναι 29,39 ευρώ. Για τον άγαμο ανειδίκευτο, με 7 τριετίες, το μεροκάματο φτάνει στα 62,90 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας στα 67,57 ευρώ. Για τον άγαμο τεχνίτη χωρίς προϋπηρεσία, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 55,13 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο τεχνίτη με 7 τριετίες στα 79,92 ευρώ. Ηδη από την κλαδική σύμβαση του 2006, οι οικοδόμοι έχουν προσθέσει στην κλιμάκωση των μισθολογικών αυξήσεων μία ακόμα τριετία (την 7η).

Συνέπεια της σταθερής δράσης που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) κινητοποιώντας τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι τα θετικά βήματα που αποτυπώνει η σύμβαση του 2007. Πέρα από την αύξηση 3% από 1.1.2007 και 3,2% από 1.9.2007, καταγράφονται τα εξής:

Στις συμβάσεις που υπέγραψε η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καταγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Δυο ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το 2007, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά υπέγραψε Σύμβαση με αύξηση 6,2% στο μεροκάματο το οποίο διαμορφώθηκε στα 57,5 ευρώ στο κατώτερο και στα 85 ευρώ στο ανώτερο, στη βάση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια. Παράλληλα, κατάκτησαν και την παύση των υπερωριών -προβλέπονται μόνο 3 ώρες υπερωρία προαιρετικά - που σημαίνει αύξηση της απασχόλησης και ανθρώπινο ωράριο. Ενώ η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών κατάφερε μετά από δυναμικές αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις να σπάσει την αδιαλλαξία των εργοδοτών και να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με αύξηση 7% για τους αμμοβολιστές και 8% για τους καθαριστές. Ετσι, για τους πρώτους το καθαρό βασικό μεροκάματο διαμορφώνεται στα 66,02 ευρώ και για τους δεύτερους στα 59 ευρώ.

Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της συναίνεσης

Η σημασία των αποτελεσμάτων γίνεται κατανοητή αν συνυπολογίσει κανείς πως οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι ακόμα και με φαινόμενα απεργοσπασίας, την ανοιχτή υπονόμευση των αγώνων στην οποία επιδόθηκαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), όπως έγινε στην περίπτωση των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ). Είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμα και όταν οι αγώνες που διεξήχθησαν με μπροστάρη την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή, οι δυνάμεις αυτές δε δίστασαν να καλούν τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ακόμα και με ανακοινώσεις σωματείων! Πολλά σωματεία, όπου η πλειοψηφία ελέγχεται από τις δυνάμεις της συναίνεσης, υπέγραψαν εργοστασιακές συμβάσεις με ποσοστά χαμηλότερα ακόμα και από αυτά της ΕΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή και παρά τα τεράστια εμπόδια που έβαλε το αντεργατικό αλισβερίσι, η Ομοσπονδία υπέγραψε και τις 10 συμβάσεις για τις οποίες έχει την ευθύνη, με αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ. Ακόμα, σε δύο από τους βασικότερους (υπο)κλάδους (Πλεκτικής και Κλωστοϋφαντουργίας), οι εργάτες απέσπασαν αύξηση 5%-7% στο ανθυγιεινό επίδομα που έφτασε στο 20%.

Στον κλάδο των λογιστών, ο κατώτερος μισθός (αύξηση 3,3%) διαμορφώθηκε από 1.1.07 στα 779,42 ευρώ για το βοηθό λογιστή και στα 860,38 ευρώ για το λογιστή. Από 1.9.2007, ο κατώτερος μισθός του βοηθού λογιστή είναι 803,58 ευρώ και του λογιστή 887,05 ευρώ. Ηδη, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών συνεδρίασε με στόχο τον προγραμματισμό δράσης για την υπογραφή σύμβασης του 2008, με οδηγό το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και διεκδικώντας κατώτερο μισθό για το βοηθό λογιστή τα 1.400 ευρώ.

Κατακτήσεις σε όλα τα επίπεδα

Ιδιαίτερα θετικές είναι και οι κατακτήσεις που απέσπασε για το 2007 η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Πέρα από τη μισθολογική αύξηση, υπάρχουν τα εξής:

Την αναγκαιότητα και ταυτόχρονα αποτελεσματικότητα των αγώνων επιβεβαιώνει και η πείρα των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Η επιτυχία που σημείωσε η απεργία της 29ης του Μάρτη (που προκήρυξαν οι ταξικές ομοσπονδίες) στον κλάδο έδωσε απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία. Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έχει υπογράψει συμβάσεις για τους ηθοποιούς με αυξήσεις πάνω από τα επίπεδα της ΕΓΣΕΕ σε σημαντικούς χώρους (όπως το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή). Κι αυτό ενώ δυναμώνουν οι προσπάθειες του κεφαλαίου για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους τεχνικούς, οι διευθύνσεις πολλών θεάτρων συνεχίζουν να επικαλούνται μια σύμβαση που δεν αναγνωρίζει ειδικότητες και κρατά τις αμοιβές καθηλωμένες στο επίπεδο του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.


Α. Μ.