Ιδού πώς γίνεται η ληστεία
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007

Οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες υποστήριζαν ότι με τις εισοδηματικές πολιτικές (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) έδιναν ονομαστικές αυξήσεις «πάνω» από τον επίσημο πληθωρισμό και πως έτσι όχι μόνο προστάτευαν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αλλά και... βελτίωναν το βιοτικό τους επίπεδο! Ο ισχυρισμός αυτός, απλώς, επιβεβαιώνει τη γνωστή ρήση πως «στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι», καθώς στηρίζεται στους μέσους όρους των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς και όλων εκείνων που ξοδεύουν όλο το εισόδημά τους στα απολύτως αναγκαία, απέχει παρασάγγας από το επίσημο «καλάθι της νοικοκυράς» που καταρτίζει η ΕΣΥΕ. Κι αυτό, γιατί το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς γεμίζει με λίγα είδη και υπηρεσίες στοιχειώδους διαβίωσης (οι τιμές των οποίων αυξάνονται πολύ πάνω από το μέσο όρο αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου), ενώ το «καλάθι» της ΕΣΥΕ περιλαμβάνει μια σειρά είδη και υπηρεσίες που μπορεί να φτηναίνουν, αλλά αποτελούν είδος πολυτελείας για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Του λόγου το αληθές βεβαιώνει και το παράδειγμα για την εξέλιξη των τιμών σε 8 βασικά είδη και υπηρεσίες που επεξεργάστηκε ο «Ρ» και την εξέλιξη των μισθών, με βάση την επίσημη εισοδηματική πολιτική. Οι τιμές του πίνακα για το 2008 έγιναν με βάση εκτιμήσεις, που ίσως είναι και συντηρητικές, ενώ για τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων (3%) πήραμε υπόψη τα σχέδια της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, όπως έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία του παραδείγματος (βλέπε σχετικό πίνακα), προκύπτει με σαφήνεια πως οι ανατιμήσεις στα 8 είδη πρώτης ανάγκης των λαϊκών νοικοκυριών, αυξάνονται με ρυθμό 8,6% φέτος και 8% το 2008. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση τόσο με τον επίσημο πληθωρισμό (φέτος θα κλείσει γύρω και πάνω από 3% και του χρόνου σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα), όσο και με τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων.

Ετσι, αν φέτος ο προϋπολογισμός των λαϊκών νοικοκυριών θα κλείσει με έλλειμμα 72 ευρώ το μήνα, το 2008 η διαφορά θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τα 139 ευρώ ευρώ το μήνα! Μιλάμε, δηλαδή, για ένα έλλειμμα ύψους 864 ευρώ φέτος και 1.668 ευρώ το 2008. Η διαφορά αυτή, στην πραγματικότητα, είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν και πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης που μπαίνουν στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς, τα οποία ακριβαίνουν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο αύξησης των τιμών που εμφανίζει η ΕΣΥΕ με τον επίσημο τιμάριθμο. Και φυσικά, η διαφορά αυτή καλύπτεται είτε με την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, είτε με πρόσθετες περικοπές σε είδη και υπηρεσίες στοιχειώδους διαβίωσης...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ