ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
«Ενα σχολείο για όλους. Δημόσιο και δωρεάν. 15% για την Παιδεία»

Κάτω από το σύνθημα που τους ενώνει, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες μαθητές - σπουδαστές - φοιτητές - γονείς και εργαζόμενοι

Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007

Ξεσηκωμός! Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς. Ολοι στο δρόμο. Χιλιάδες. Ενωμένοι. Σε μια μεγάλη διαδήλωση. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για ολόπλευρη μόρφωση. Για δουλιά με δικαιώματα. Για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Γιατί η μόρφωση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αιτήματα δίκαια που παίρνουν πλέον χαρακτήρα ζωτικής σημασίας. Το μήνυμα ξεκάθαρο απ' όλους: «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες». Και ο αγώνας συνεχίζεται. Μέσα κι έξω από σχολές και σχολεία. Γιατί «έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς» με αυτή την πολιτική. Μια πολιτική που ισοπεδώνει το δικαίωμα στη μόρφωση, κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, κλέβει το δικαίωμα στη ζωή. Ο αγώνας συνεχίζεται. Στο δρόμο του Νοέμβρη. Για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Με «αγώνα, ρήξη, ανατροπή». Γιατί «η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

«Δεν είμαστε εκατό, δεν είμαστε διακόσιοι. Είμαστε χιλιάδες, θα γίνουμε άλλοι τόσοι!», φώναξαν με όλη τους τη δύναμη χτες το πρωί από την Ομόνοια, όπου είχε οριστεί προσυγκέντρωση, χιλιάδες μαθητές, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και σε ορισμένα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για «υποκινούμενες μειοψηφίες».

Από νωρίς που άρχισαν να καταφτάνουν οργανωμένα τα σχολεία και ξεδίπλωναν τα πολύχρωμα πανό τους, φάνηκε ότι οι μαθητές «έχουν πιάσει το νόημα». Ξέρουν τι τους φταίει και τι διεκδικούν. Ξέρουν ποιους έχουν απέναντί τους και με ποιους έχουν λόγους να βαδίσουν μαζί. «Πού είναι το δημόσιο και δωρεάν σχολείο;», «αναρωτιόταν» το πανό του τοπικού Συντονιστικού Γκράβας. «Η μόρφωση δεν είναι προϊόν. Οχι στα σχολεία των πολυεθνικών», δήλωνε το ΣΑΣ Μεσογείων. «Αγωνιζόμαστε για το μέλλον που μας αξίζει. Λύκειο Θρακομακεδόνων». «Θέλουμε να μπορούμε να ζούμε τα όνειρά μας» και «ΟΧΙ σε όλα που κάνουν κουρέλια τα όνειρά μας», από τα σχολεία της Ν. Ιωνίας και του Περιστερίου. Στο πλευρό τους και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.


Οι μαθητές άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα. Καταγγέλλουν τους εισαγγελείς και τους διευθυντάδες, τη «δημοκρατία τους, που δεν αναγνωρίζει τις γενικές συνελεύσεις των μαθητών». «Θέλουν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας. Θέλουν να μας φοβίσουν. Δε θα τα καταφέρουν». Απευθύνουν κάλεσμα στους γονείς τους: «Οφείλετε να μας ακούσετε! Εσείς, οι γονείς μας, έχετε πολλούς λόγους να σταθείτε συμπαραστάτες στους αγώνες μας». Φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν: «Εl pueblo unido, jamas sera vencido» (λαός ενωμένος ποτέ νικημένος) και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!». Διαβάστηκε επίσης απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης για στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων και κάλεσμα σε γονείς και καθηγητές να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα τους.

Η πορεία των μαθητών προς τα Προπύλαια, όπου είχε οριστεί η συγκέντρωση των φοιτητών και των σπουδαστών ξεκινά. Μπροστά, το πανό του ΣΑΣΑ δίνει το στίγμα της μεγάλης κινητοποίησης: «Ενα σχολείο για όλους. Δημόσιο και δωρεάν. 15% για την Παιδεία». Δε σταματούν στιγμή να φωνάζουν για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών: «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία». Στο «στόχαστρό» τους μπαίνει και η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων: «Κωστάκη, Γιωργάκη ακούστε το καλά, οι επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στα σχολειά». Καλούν όλο τον κόσμο σε συμπαράταξη: «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν Παιδεία».

Στα Προπύλαια συναντιούνται με τους φοιτητές, οι πορείες ενώνονται και όλοι μαζί κινούν με ζωντάνια και δυναμισμό προς τη Βουλή.