Οι βλαβερές συνέπειες των πολέμων
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000

Σκηνή από την ταινία «O φανταστικός μου φίλος», που παρουσιάζει το MEGA στις 15.30
Ο πόλεμος κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Ο πόλεμος με τις τραγικές συνέπειές του, ο πόλεμος που αποκτηνώνει τον άνθρωπο εντελώς.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται», του Σρίντιαν Ντραγκόγεβιτς. Με φόντο την εμπόλεμη Βοσνία και το δωμάτιο ενός νοσοκομείου, ο θεατής παρακολουθεί τις αναμνήσεις ενός σοβαρά τραυματισμένου Χριστιανού στρατιώτη που έζησε εφιαλτικές στιγμές παγιδευμένος μέσα σε ένα τούνελ, τη φιλία του με τον μουσουλμάνο Χαλίλ, που έσβησε μέσα στις ριπές των όπλων - μια και βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα - και στη συνέχεια επανέρχεται στο παρόν με «γείτονα» έναν άλλο πληγωμένο Μουσουλμάνο στρατιώτη. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ευτυχής για το αποτέλεσμα της ταινίας του και θεωρεί ότι πέτυχε το στόχο του: «ότι, δηλαδή, έδειξε πως υπάρχει μια χώρα όπου οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα: τα σπίτια, την ελπίδα, το δικαίωμα στο όνειρο, την υπερηφάνεια του, ακόμη και τη ζωή τους. Και αφιερώνει την ταινία του σε εκείνους που νομίζουν ότι σε έναν πόλεμο υπάρχουν νικητές!». Μια συγκλονιστική ταινία που θα τραυματίσει με τις εφιαλτικές, αλλά δυστυχώς αληθινές σκηνές του, τον τηλεθεατή.

Από τη ΝΕΤ στις 23.00 «Η προφητεία», του Ρίτσαρντ Ντόνερ. Το θέμα της ταινίας αναφέρεται σε μια προφητεία της Βίβλου, από το βιβλίο των αποκαλύψεων, που προλέγει τον ερχομό Αρμαγεδδώνα και την τελική αναμέτρηση του καλού και του κακού. Το πνεύμα του κακού μπαίνει μέσα στο πεντάχρονο παιδάκι ενός πρέσβη και, με ύπουλο τρόπο, προετοιμάζει την κυριαρχία του στον κόσμο. Η ταινία τιμήθηκε με το Οσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης. Με τους: Γκρέγκορι Πεκ και Λι Ρέμικ.

Από το MEGA στις 15.30 «Ο φανταστικός μου φίλος», του Νόρμαν Τζούισον. Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία που αφηγείται την εξής ιστορία: Ο επτάχρονος Αλμπερτ μεγάλωσε στο φανταχτερό κόσμο του Λας Βέγκας, όμως από τη στιγμή που θα χάσει τη μητέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα θα πάει να ζήσει κοντά σε μια παιδική φίλη της, τη Χάριετ, της οποίας την ύπαρξη αγνοούσε. Η γυναίκα αυτή πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να αναθρέψει ένα παιδί, αλλά και ο μικρός συναντά δυσκολίες στη νέα του ζωή. Ετσι, «αποκτά» ένα φανταστικό φίλο, τον γιγαντόσωμο Γάλλο Μπόγκους, έναν φύλακα άγγελο που κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο, δεν μπορεί να δει... Με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ.