ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Τα διδάγματα του Οκτώβρη μας καθοδηγούν
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007

«Τα διδάγματα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μας καθοδηγούν», «Το μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»... Με τα συνθήματα αυτά να κοσμούν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, την έκθεση με φωτογραφίες από τα επιτεύγματα και την προσφορά της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και με κόκκινα γαρίφαλα στα χέρια, έγινε χτες το απόγευμα στην Ελευσίνα η εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής. Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία ποιήματος του Μπρεχτ. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

«Τιμάμε, σημείωσε, τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με τη βεβαιότητα που δεν έλειψε στιγμή από το ΚΚΕ, ότι τα διδάγματά της είναι και θα είναι ζωντανά όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο να έρθει η πραγματική ελευθερία σ' όλο τον κόσμο. Τα διδάγματα του Οκτώβρη καθοδηγούν την πάλη του Κόμματός μας. Στεκόμαστε με συγκίνηση μπροστά στα εκατομμύρια νεκρών του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τις εξεγέρσεις των εργατών, των φτωχών αγροτών κ.ά. Το παράδειγμά τους αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά των κομμουνιστών και διαπαιδαγωγεί την εργατική τάξη και τους λαούς».

Την εποχή μας, τόνισε σε άλλο σημείο, την εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση και είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. «Παρά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1989-1991 ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, σε πείσμα των ιδεολογικών και πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, που ισχυρίζονται ότι ήρθε το τέλος της Ιστορίας ή ότι πρέπει να ψάχνουμε για κάποιον "τρίτο δρόμο". Την ανάγκη όμως για το σοσιαλισμό τη γεννά το γεγονός ότι τον πλούτο δεν τον καρπώνονται εκείνοι που τον παράγουν, αλλά εκείνοι που είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Τον πλούτο τον καρπώνονται οι καπιταλιστές κλέβοντας την εργασία του εργάτη με την υποστήριξη κράτους κι αστικών κομμάτων. Αυτή την αντίθεση, να γίνουν δηλαδή τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, τη λύνει μόνο η Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Καταλήγοντας ο Μ. Μαΐλης επισήμανε: «Η στρατηγική του ΚΚΕ, όπως την έχουν αναλύσει τα Συνέδριά του, για το σοσιαλισμό, για το χαρακτήρα της λαϊκής συμμαχίας, για την πολιτική των συμμαχιών κ.ά. περιέχουν και διδάγματα από την αρνητική εμπειρία του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Επιβεβαιώθηκε όμως ότι ο δρόμος ανάπτυξης ή θα υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό ή θα υπηρετεί το λαό. Το θέμα είναι ποιος εξουσιάζει, ποιος κυριαρχεί, για ποιον και για ποιο σκοπό. Ενδιάμεση εξουσία δεν υπάρχει. Η ζωή απέρριψε κι αυτή και τους λεγόμενους "τρίτους δρόμους". Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε θα μείνουν καθηλωμένοι στο χτες. Στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στις νέες γενιές της, όπως και στις νέες γενιές των λαϊκών στρωμάτων, αξίζει μόνο ένα μέλλον, αυτό που φοβάται ο ιμπεριαλισμός: το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό».

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ.