ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Οχι» στην κατεδάφιση των μνημείων
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007

Την αντίθεσή τους στην κατεδάφιση των δύο αρχιτεκτονικών μνημείων της Δ. Αεροπαγίτου προς όφελος του νέου μουσείου Ακρόπολης, συνυπογράφουν 341 επιστήμονες - υπάλληλοι του ΥΠΠΟ.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να συζητείται η κατεδάφιση δύο μνημείων στην ολοένα υποβαθμιζόμενη Αθήνα, με επιχειρήματα τουλάχιστον διάτρητα», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Με τα ίδια επιχειρήματα και την ίδια λογική, θα έπρεπε πρώτα να κατεδαφιστεί το κτίριο Βάιλερ, που δεν εναρμονίζεται με τη μορφή και τις διαστάσεις του νέου μουσείου. Η παρεμβολή των δύο κτιρίων στη θέαση της Ακρόπολης περιορίζεται ουσιαστικά στο Διονυσιακό Θέατρο και ο όγκος τους εύκολα μπορεί να καλυφθεί με δέντρα. Τα κτίρια αυτά αποτελούν σημαντικά μνημεία της νεότερης ιστορίας της Αθήνας - ειδικά το κτίριο Κουρεμένου, με την ολομάρμαρη πρόσοψη και τις ανάγλυφες και ψηφιδωτές διακοσμήσεις είναι μία μοναδική έκφραση της αρχιτεκτονικής και γενικότερα των αναζητήσεων της εποχής του».

Διαφωνούν «κατ' εξοχήν και με την ενέργεια "αποχαρακτηρισμού" μνημείων, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο για ανάλογες κινήσεις» και ενώνουν τη φωνή τους «με όλους τους φορείς και πολίτες που αντιτάσσονται σε αυτήν την απαράδεκτη επιδίωξη, με την οποία επανέρχεται η πρακτική της "κάθαρσης" του ιστορικού περιβάλλοντος χάριν της ανάδειξης του αρχαίου κλασικού παρελθόντος - και μόνον αυτού».