Αγώνας για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας

Το πλαίσιο στόχων πάλης του ΚΚΕ στον τομέα της Ενέργειας παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινοβραδινή ομιλία της στην Πτολεμαΐδα

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007

Από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στους φτωχούς αγρότες, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, σε όλο το λαό, να συσπειρωθούν αγωνιστικά και να παλέψουν ενάντια στην κοινοτική πολιτική της «απελευθέρωσης» του τομέα Ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων, του διαμελισμού της ΔΕΗ ΑΕ, για έναν Ενιαίο Αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χτες βράδυ στη μεγάλη εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Παντελίδης», στην Πτολεμαΐδα.

Η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης του ΚΚΕ για την Ενέργεια και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην περιοχή Πτολεμαΐδας - Κοζάνης. Ξεκαθάρισε πως «μόνο στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, μπορεί ο συγκεκριμένος φορέας να κατοχυρώσει την ηλεκτρική ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «ο λαός της περιοχής βιώνει όλο και περισσότερο τις δραματικές αρνητικές συνέπειες της "απελευθέρωσης" του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της πορείας καπιταλιστικής ανάπτυξης της χώρας. Η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των εργαζομένων θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και ειδικότερα της ΔΕΗ ΑΕ. Παρότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη λιγνιτοπαραγωγός χώρα της ΕΕ, στα 45 χρόνια εκμετάλλευσης του λιγνίτη, μόνο δυο επιδημιολογικές μελέτες έχουν γίνει απ' το κράτος και αυτές δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές που πλήττονται.


Επίσης, καμία ολοκληρωμένη μελέτη θνησιμότητας δεν έχει εκπονηθεί στις περιοχές που γειτνιάζουν με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Ωστόσο, απ' τη διεθνή έρευνα είναι γνωστές οι αρνητικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία απ' τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στερεών καυσίμων. Υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στη συγκεκριμένη περιβαλλοντική ρύπανση (π.χ. διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου) και στα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, όπως ατροφικές ρινίτιδες, αποφρακτικές βρογχίτιδες, βρογχικό άσθμα, καρκίνος του πνεύμονα».

Προέκταση των προβλημάτων στο εργασιακό περιβάλλον

Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν κινδυνεύουν μόνο απ' αυτές τις κατηγορίες επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και απ' τους φυσικούς παράγοντες κινδύνου, (π.χ. θόρυβος και επαγγελματική βαρηκοΐα, δονήσεις και μυοσκελετικά προβλήματα). Σε μικρότερη κλίμακα από τους εργαζόμενους εκτίθενται και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Ωστόσο, ο τοπικός πληθυσμός περιλαμβάνει και ευπαθείς ομάδες (π.χ. παιδιά, υπερήλικες) που είναι πιο ευαίσθητες στις φθοροποιές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

«Γενικότερα - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - τα προβλήματα του ευρύτερου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προέκταση των προβλημάτων που διαπιστώνουμε αρχικά στο εργασιακό περιβάλλον. Γι' αυτό και η έγκαιρη ανίχνευση της επικινδυνότητας στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί αναγκαίο όρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, π.χ. μελέτη ειδικής νοσηρότητας (επαγγελματικές ασθένειες, εργατικά ατυχήματα) αλλά και της αυξημένης γενικής νοσηρότητας (χρόνια νοσήματα, πρόωρη φθορά της υγείας)».

Υποβάθμιση του λιγνίτη για τα συμφέροντα ιδιωτών


Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως «οι αρνητικές συνέπειες δεν αφορούν μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στη δημόσια υγεία. Η αξιοποίηση του φτηνού, εγχώριου λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή υποβαθμίζεται με γνώμονα τα συμφέροντα των εισερχόμενων ιδιωτών επενδυτών και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ετσι, τελικά, αυξάνει η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η λαϊκή κατανάλωση.

Η αστική προπαγάνδα επικαλείται τον περιορισμό της διάθεσης λιγνιτικών κοιτασμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ομως, ακόμα και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ παραδέχεται ότι τα αποθέματα λιγνίτη επαρκούν τουλάχιστον ως το 2042. Ενώ η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης για οικιακή χρήση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα στην προστασία του περιβάλλοντος».

Για τα σχέδια διαμελισμού της ΔΕΗ

Αναφέρθηκε, ακόμη, στα σχέδια διαμελισμού της ΔΕΗ ΑΕ, που προωθούνται για να προχωρήσει η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής της και να συρρικνωθεί το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος άλλων ιδιωτικών ομίλων. Παράλληλα, είπε πως για να αυξηθεί η κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ μεθοδεύεται νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα με αύξηση τιμολογίων, νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων και επέκταση των σχέσεων προσωρινής κακοπληρωμένης εργασίας.

Καμία εμπιστοσύνη στα «σύμφωνα συνεργασίας»

«Η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα αποπροσανατολιστικά Σύμφωνα Συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ, με την τοπική κοινωνία», προειδοποίησε η Αλ. Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Η ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά καπιταλιστική επιχείρηση που δρα με γνώμονα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της. Αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη η ιδέα της "αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας" που καλλιεργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Κοζάνης. Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζονται σαν ευαισθητοποιημένοι θεράποντες των τεράστιων προβλημάτων οι επιχειρήσεις και οι φορείς που ευθύνονται για τη δημιουργία τους». Επίσης, ξεκαθάρισε πως «η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, όπου η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική διαμορφώνεται σύμφωνα με τους νόμους του κέρδους».

Το πλαίσιο στόχων πάλης

Στο πλαίσιο στόχων πάλης του ΚΚΕ, που παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Η άμεση αναβάθμιση της υποδομής παραγωγής και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, της φτηνής λαϊκής κατανάλωσης και της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα μέτρα όπως:

Μέτρα ενίσχυσης της κατεύθυνσης για πλήρη σταθερή εργασία:

Μέτρα βελτίωσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής των κατοίκων της περιοχής:

Αποκατάσταση εκτάσεων των λιγνιτωρυχείων και βελτίωση της ποιότητας νερού: