«Εργαζόμενοι νομάδες»!!!
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007

Ακουσα την είδηση στο ραδιόφωνο, σύντροφοι, και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οχι μόνο για το θλιβερό κι εξοργιστικό περιεχόμενό της, αλλά και γιατί ό,τι θα σας μεταφέρω δόθηκε ως «θετική», σχεδόν «εμπνευσμένη» λύση στις τεράστιες ανθρώπινες ανάγκες των νέων ανθρώπων, που θα 'πρεπε να γεννούν οργή κι επαναστατική διάθεση και όχι συναινετική ενσωμάτωση σε συστήματα σύγχρονης δουλείας.

Στη Γερμανία λοιπόν, την πατρίδα του Μαρξ και του Ενγκελς και της Ρόζας, ένας ιδιοκτήτης κτιρίου παραδοσιακού και ανακαινισμένου, μαζί με 58 νέους εργαζόμενους έστησαν ένα κοινόβιο για εργαζόμενους νομάδες!.. Ητοι: Νέοι, μαθητευόμενοι στην πλειονότητά τους, με συμβάσεις έργου ή συμβόλαια εργασίας από 6 έως 8 μήνες (!) αποφάσισαν να ζουν κοινοβιακά.

Κατ' αρχήν, για να τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Κυρίως όμως, έλεγε το ρεπορτάζ, για να αντιμετωπίζουν την «απέραντη μοναξιά και τα τρελά ωράρια των εργοδοτών. Πολλοί, ξεπατωμένοι ύστερα από 10 και 12 ώρες δουλιάς, ειδικώς οι μαθητευόμενοι, γυρνάνε στο κοινόβιο και οπωσδήποτε θα βρουν ανάμεσα στους 58 κάποιους που να συμπίπτουν οι ώρες τους, να φάνε μαζί, να πούνε δυο κουβέντες. Αλλιώς θα ήταν ολομόναχοι», επιμένει ο ανταποκριτής με θαυμασμό στη ...φωνή του για την ...πρωτοτυπία της «λύσης».

Σοκαρίστηκα; Οχι, δα! Οταν έγραφα εδώ πριν από σχεδόν 8 χρόνια για τις «γαλέρες» (τα πούλμαν με τις καθαρίστριες και τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων κλπ.) φαινόταν ανάμεσά τους κι οι «πιρόγες». Οι δούλοι που είχαν τις προϋποθέσεις να επιβιώνουν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, θέτοντας ατομικά τον εαυτό τους στη διάθεση εναλλακτικών αφεντικών. Αυτό που δεν προέβλεψα, ήταν η επινόηση του όρου «εργαζόμενοι νομάδες». Αυτός ο γλωσσικός, πειστικός στην επιστημονικοφάνειά του, εξωραϊστικός εκμαυλισμός μιας απέραντης μάζας καλά εκπαιδευμένων μικροαστών προσωρινώς απασχολούμενων.

Είναι η ταμπέλα, το ευπρεπές σημάδι στο μέτωπο του δούλου, που βαφτίζει νομάδες, νέους ανθρώπους που βουτάνε στην κοινωνία της εργασίας (χτες), της ευκαιρίας (σήμερα στην ΕΕ των μονοπωλίων και της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας), για να μοιάζει φυσικό το πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο δουλοκτητικό σύστημα εκμετάλλευσής τους.

Τώρα που τα εκλογικά μοντέλα βγήκαν στην επικοινωνιακή πασαρέλα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τώρα που το γερμανικό μοντέλο επιβολής της αστικής δικτατορίας προκρίνεται από το «αριστερότερο» ΠΑΣΟΚ ως το και κατά Μητσοτάκην, καλύτερο.

Τώρα που οι ψευτοδιάλογοι για Ταμεία και Ασφάλιση παίζονται στις ρουλέτες των εντυπώσεων.

Το ...γερμανικό μοντέλο του σύγχρονου δυτικού τύπου καπιταλισμού του 21ου αιώνα θέλει τους εργαζόμενους νομάδες και τη ζωή τους μια αυτοδιαχειριζόμενη άθλια ανασφαλή ρευστότητα εκλεπτυσμένης αστικής απελπισίας.

Ποιος τολμά να φανταστεί ότι δε ζούμε στον πιο βάρβαρο εργασιακό μεσαίωνα;


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ