ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους

Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει στο Τρίγωνο, στη Νέα Βύσσα και το Διδυμότειχο. Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ

Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007

Motion Team

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο Εβρος. Ωρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας τη νύχτα της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, αφού τα νερά απειλούσαν και τον οικισμό. Το πρόβλημα προέκυψε, όταν έσπασε ανάχωμα στην τουρκική πλευρά του ποταμού Εβρου και άρχισαν να εισέρχονται τεράστιες ποσότητες υδάτων. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά δέχτηκε να μπουν στο έδαφός της μηχανήματα και 40 πολίτες του Δήμου Ν. Βύσσας οι οποίοι μαζί με τουρκικά συνεργεία εργάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στο ανάχωμα (μήκους 1 χιλιομέτρου) και την παραπέρα ενίσχυσή του.

Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει στις περιοχές του Τριγώνου, της Ν. Βύσσας και του Διδυμότειχου, εξαιτίας της υπερχείλισης τεχνητών αναχωμάτων και χειμάρρων. Λόγω των πλημμυρών, από χτες το μεσημέρι διακόπηκε η εκτέλεση δρομολογίων του ΟΣΕ και στη σιδηροδρομική γραμμή Διδυμότειχου - Ορεστιάδας.

Η στάθμη του νερού χτες το μεσημέρι στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου έφτασε στα 6,35μ. με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Στο σταθμό μέτρησης του Αρδα η στάθμη των νερών βρισκόταν στο όριο επιφυλακής τα 4,80μ. και όριο συναγερμού τα 5,20μ. Στο Πέταλο ήταν στα 4,95μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μέτρα.

Δέσμη μέτρων έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Εβρου, κατάντησε πλέον να θεωρείται αναμενόμενο, από τους κατοίκους. Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι έργα που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση έχει κατατεθεί το 2005 από τη νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του Κόμματος. Και με αυτήν καλείται ο εργαζόμενος λαός του Εβρου, της Θράκης, να οργανώσει την πάλη του και αγωνιστικά να διεκδικήσει: