ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Το ξεπούλημα ... συνεχίζεται!

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι κεντρικός άξονας» της οικονομικής της πολιτικής και προαναγγέλλει για το 2008 εμβάθυνσή τους, ενώ αποσιωπά τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.

Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007

Motion Team

Αξίζει να επισημανθεί πως παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κρατικό χρέος αυξάνεται την τελευταία τριετία με ρυθμό πάνω από ...10 δισεκατομμύρια ευρώ! Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ως ένα βαθμό, ότι η πολιτική «αποκρατικοποιήσεων» μπορεί να μειώνει - αν το μειώνει - προσωρινά το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα αλλά σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση τα διογκώνει
«Οι αποκρατικοποιήσεις είναι κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής», και στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην παραπέρα «απελευθέρωση των αγορών, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και στη μείωση των δαπανών και του δημόσιου χρέους». Αυτά αναφέρει ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης (σελίδα 133 της Εισηγητικής Εκθεσης για τον προϋπολογισμό του 2008), που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη ομόφωνα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και την ίδια μέρα κατατέθηκε στη Βουλή και παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους.

Είναι φανερό πως με την αναγόρευση της πολιτικής «αποκρατικοποιήσεων» σε «κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής», ο Γ. Αλογοσκούφης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (κινητής και ακίνητης), που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 17, τουλάχιστον, χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος, στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (Μάρτης 2004 μέχρι σήμερα) τα συνολικά έσοδα του κράτους από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ανήλθαν στο ποσό των 6,23 δισ. ευρώ. Τα 1,63 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2007 από την πώληση νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ (10,7% τον Ιούνη) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (20% τον Ιούλη), προσεγγίζοντας το στόχο της κυβέρνησης (1,7 δισ. ευρώ).

Θεωρώντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ως ...«μεταρρύθμιση» που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, η κυβέρνηση θέτει στόχο για το 2008 να εισπράξει άλλα 1,7 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων». Δηλαδή, από την πώληση νέων πακέτων μετοχών επιχειρήσεων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, των φιλέτων της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθώς και την παράδοση της διαχείρισης (συντήρησης και λειτουργίας) δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών (σχολικά κτίρια, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί κλπ.) στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Αποκαλύπτοντας κάπως περισσότερο τα σχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός εκτιμά ότι τα 1,7 δισ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το 2008 από τις «αποκρατικοποιήσεις» θα προέλθουν από:

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κρατικό χρέος αυξάνεται την τελευταία τριετία με ρυθμό πάνω από ...10 δισεκατομμύρια ευρώ! Ετσι, το συνολικό δημόσιο χρέος (χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης) από 215,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2005, ανέβηκε στα 226,2 δισ. ευρώ πέρσι, «σκαρφάλωσε» στα 238,6 δισ. ευρώ φέτος και προϋπολογίζεται να εκτιναχτεί στα 250,3 δισ. ευρώ το 2008. Δηλαδή, στην 3ετία 2006, 2007 και 2008 (σύγκριση 2008 με το 2005) αυξήθηκε κατά 35 δισ. ευρώ ή 16,2%!

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ως ένα βαθμό, ότι η πολιτική «αποκρατικοποιήσεων» μπορεί να μειώνει - αν το μειώνει - προσωρινά το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα, αλλά σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση τα διογκώνει. Και τα διογκώνει - μεταξύ άλλων - και επειδή με την πώληση των μετοχών του σε ιδιώτες το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο τα μερίσματα από τα κέρδη των πρώην ΔΕΚΟ, καθώς τώρα πηγαίνουν στα νέα «αφεντικά» τους (τους ιδιώτες μεγαλομετόχους).

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ

Παραβλέποντας αυτή την «πικρή αλήθεια» για το τελικό αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στις κερδοφόρες κυρίως ΔΕΚΟ και θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος για το ολικό τους ξεπούλημα, καθώς και τη μερική ή ολική εκποίηση των υπόλοιπων ΔΕΚΟ (48 εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, όπως στον τομέα των Μεταφορών - ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΟΑ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ κλπ. - στην πολεμική βιομηχανία - ΕΑΒ - λιμάνια κλπ.), η κυβέρνηση αποφάσισε για το 2008:

Ο προϋπολογισμός του 2008 επιφυλάσσει στα λαϊκά νοικοκυριά και τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (πρώην και υφιστάμενων), με πρόσχημα είτε τη συγκράτηση των ελλειμμάτων τους είτε την κάλυψη της διαφοράς από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, είτε για άλλους λόγους. Ετσι, εκτός από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και άλλων πρώην ΔΕΚΟ (που έχουν νομοθετηθεί απ' όταν άρχισε η ιδιωτικοποίησή τους), θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» στις διοικήσεις των αντίστοιχων ΔΕΚΟ για αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (αστικά λεωφορεία, μετρό, ΟΣΕ, ΟΑ, κλπ.). Στα πλαίσια της προετοιμασίας του εδάφους, η ΔΕΗ ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 30%, ενώ εισηγήσεις για αυξήσεις στα τιμολόγιά τους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν στο επόμενο διάστημα και οι άλλες διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.).


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ