ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
«Κομμένες και ραμμένες» για το μεγάλο κεφάλαιο
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007

Ανύπαρκτα τα κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση στον κρατικό προϋπολογισμό
Για άλλη μια χρονιά οι ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων για σύγχρονες υποδομές τίθενται στο περιθώριο, ενώ τα όποια δημόσια έργα εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ΠΔΕ παραμένει σταθερό στο 3,8% του ΑΕΠ και ότι η μερίδα του λέοντος (6.700 εκατ. ευρώ από τα 9.300 εκατ. ευρώ του συνολικού προγράμματος) θα κατευθυνθεί σε συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, πολλά από τα οποία θα γίνουν με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και οι οποίες θα προσθέσουν νέα «χαράτσια» στο λαό.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των έργων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, θα εκτελεστούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει εγκρίνει από τον Απρίλη του 2006 24 τέτοιες συμπράξεις (σχολεία, πυροσβεστικοί σταθμοί, νοσοκομεία κ.ά.) ενδεικτικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει τουλάχιστον τρεις με πέντε φορές πιο πάνω μόνο το κόστος κατασκευής - πέρα από τη χρήση - των έργων αυτών, που προσφέρουν εγγυημένα κέρδη στους επιχειρηματίες για μερικές δεκαετίες...

Είναι πασιφανές ότι για μία ακόμη φορά η επιλογή των έργων έχει γίνει με βάση αποκλειστικά το συμφέρον των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αντισεισμική θωράκιση δεν προβλέπεται ούτε ευρώ, παρά μόνο 24 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση σεισμοπλήκτων. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της αντιπλημμυρικής προστασίας: Εγγράφεται ένα κονδύλι 122 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 132 εκατ. ευρώ το 2007, που συμπτύχθηκε τελικά στα 95 εκατ. ευρώ) το οποίο αφορά όμως και τα διάφορα άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό όταν οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού...

Αντί για ενίσχυση των έργων της περιφέρειας που υποσχέθηκε με τυμπανοκρουσίες ο πρωθυπουργός, βλέπουμε αυτά τα μικρά έργα να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση νομαρχιακών έργων και έργων ΟΤΑ από το ΠΔΕ προβλέπεται ένα κονδύλι 1.201 εκατ. ευρώ, έναντι 1.245 εκατ. ευρώ το 2007, δηλαδή μειωμένο και σε απόλυτους αριθμούς και κατά 3,5% σε ποσοστό!


Ν. Π.