Σιγά μη φοβηθούμε
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η γερόντισσα που επιμένει να ζει - αυτή κι άλλοι δυο όλοι κι όλοι - στο Κλήμα της Φωκίδας είναι προφανές πως δεν μπορεί να διατηρεί φυτεία ...«κλωστικής κάνναβης». Κι αν ακόμα μπορούσε, θα ήταν εξαρτημένη από το εμπορικό δίκτυο για τη διακίνηση του προϊόντος της. Εξαρτημένη θα ήταν επίσης κι από τις υπηρεσίες ένοπλων security που σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητες τόσο για τη φύλαξη της φυτείας όσο και για την ασφαλή διακίνηση του προϊόντος. Θα έπρεπε, επίσης, να διατηρεί και μια κάποια σχέση με τα μέσα ενημέρωσης που διαφημίζουν ως ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία το προϊόν. Δηλαδή, θα 'πρεπε να έχει σχέση με εργολάβους δημοσίων έργων και εφοπλιστές, τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Μιας και δεν μπορεί να διατηρεί τέτοια φυτεία, είναι χαμένη από χέρι. Επιμένει, εκεί στα βουνά να παλεύει με κάτι γελάδες ελεύθερης βοσκής. Ετσι χαλάει και την πιάτσα. Οταν ένα ψυγείο με κατεψυγμένα βόδια από την Αργεντινή μπορεί να μεταφέρει παράλληλα κι ένα φορτίο κόκα, είναι δυνατόν μια γερόντισσα να πουλάει φρέσκο κρέας από τα Βαρδούσια; Στο σκαμνί!

Τι τα 'χουμε τα ελικόπτερα αν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ένα παράνομο σφαγείο; Σιγά μη κάνουν απόσβεση τα εργαλεία ψάχνοντας καλάσνικοφ στα όρη. Κοτζάμ Τύλισος κι είχαν όλα κι όλα δυο κι αυτά στραβόκανα. Να πεις για την επένδυση στην ψυχή των παιδιών, αυτή μάλιστα, αξίζει τον κόπο. Πώς το είπε η μικρή; «άμα μάθουν πως είμαστε από τα Ζωνιανά, δε θα μας πετάξουν έξω;» Αυτό μάλιστα, είναι σοβαρή επένδυση. Ετσι, να μαθαίνουν από μικρά να ντρέπονται και να τρέμουν. Αλλιώς, θα φτάσουν να βόσκουν γελάδια και στον Ψηλορείτη!

Πάμε γι' άλλα: Το παραμύθι τους εξοργίζει. Και μακάρι να οδηγήσει σε ένα όσο το δυνατόν πιο βίαιο ξέσπασμα. «Φταίνε οι εργάτες για το ασφαλιστικό»! Και «λαϊκίζουν», λέει, τα κόμματα όταν υπόσχονται ότι δε θα θίξουν όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων. Αυτός που γράφει το παραμύθι γνωρίζει πως οι μόνοι που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την Ασφάλιση είναι οι καπιταλιστές, γιατί αυτοί έχουν ανάγκη τον εργάτη γερό στο μεροκάματο και την επόμενη μέρα και την επόμενη γενιά. Αυτός που γράφει το παραμύθι ξέρει πως οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά και να έχουν πλήρη ασφάλιση. Τα αφεντικά δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς εκμεταλλευόμενους εργάτες. Αυτός που γράφει το παραμύθι γνωρίζει πως και τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί και το ύψος των συντάξεων έχει μειωθεί. Πουλάει εξυπναδούλες περί αναξιοπιστίας γενικά του πολιτικού κόσμου για να βάλει στο ίδιο τσουβάλι κομμουνιστές και αστούς πολιτικούς.

Το σύστημα έχει πρόβλημα με τη βία. Οχι με τη βία που ασκεί το ίδιο. Αλλά με την πιθανότητα αυτή να γυρίσει μπούμερανγκ. Γι' αυτό εκπαιδεύει τον κόσμο να φοβάται τη βία γενικώς. Ετσι, η βία προβάλλεται ως υπαρκτή σ' ένα τηλεοπτικό κόμικ, αλλά όχι κι εκεί που πράγματι βασιλεύει: στις εργασιακές σχέσεις.

Γι' αυτό υπάρχουν, εξάλλου, και οι «επιστήμονες». Για να σε πείσουν με τη μια «έρευνα» ότι το παιδί σου κινδυνεύει όταν του βάζει τρικλοποδιά ο συμμαθητής του και με την αμέσως επόμενη ότι φύλακας άγγελος του παιδιού σου είναι ένας δάσκαλος - αστυνόμος.

Ευτυχώς τα παιδιά αγνοούν και τον επιστήμονα και τις ανησυχίες της τάξης που υπηρετεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν τη λύση στα παραδοσιακά ποιμενικά σκυλιά (2018-04-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-19 00:00:00.0)
Στο «τζάκι» του Μιχάλη (2003-08-03 00:00:00.0)
Υπάρχει αντίσταση... (2003-06-27 00:00:00.0)
Παραμύθια (1999-01-09 00:00:00.0)