ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ»
Στήνουν πολυεπίπεδο μηχανισμό καταστολής

Τις διατάξεις του κατήγγειλε στη Βουλή η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη

Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007

Ενταση της καταστολής μεθοδεύεται στα λιμάνια με το νέο νομοσχέδιο. Στη φωτογραφία, άποψη από εξόρμηση της ΚΝΕ στο Λιμάνι του Πειραιά
Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επιχειρείται η επιβολή καθεστώτος αστυνόμευσης σε πλοία, λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις, με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης.

Αυτό προβλέπεται στις διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την «ασφάλεια των λιμένων», με το οποίο ενσωματώνεται στο εσωτερικό Δίκαιο σχετική οδηγία της ΕΕ.

Καταγγέλλοντας τις διατάξεις του, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν ως βασικό στόχο «το χτύπημα της πολιτικής και της συνδικαλιστικής δράσης, τον αποκλεισμό του λαϊκού κινήματος που δραστηριοποιείται ενάντια στην παράδοση των λιμανιών στους εφοπλιστές και τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους». Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς που υπάρχουν και με τους οποίους συμφωνούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς, είπε, προετοιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια το έδαφος για το ρόλο που θα παίξουν τα λιμάνια και οι θαλάσσιες μεταφορές στην ανταγωνιστικότητα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο της Ελλάδας.

Η βουλευτής τόνισε ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία, όπως την ορίζουν οι Αμερικανοί και η ΕΕ, χτυπιούνται μια σειρά δημοκρατικά δικαιώματα όλων των λαών και είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα για την αποτροπή της «σκόπιμης και παράνομης ενέργειας» στα λιμάνια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο όλες οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα λιμάνια και τα πλοία ή οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εμπορευματοκιβωτίων τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, συνέχισε, για το στήσιμο ενός πολυεπίπεδου μηχανισμού καταστολής στον οποίο συμμετέχουν έξι υπουργεία, η ΕΥΠ καθώς και άλλα «όργανα ασφαλείας» και μάλιστα χαρακτηριστικό των προθέσεων των κρατούντων είναι ότι η ανάθεση του τομέα λειτουργίας των λιμένων δίνεται σε ιδιώτες.

Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος επιβεβαίωσε την παράδοση του συστήματος στους ιδιώτες, λέγοντας ότι αυτό θα προωθηθεί με τις «λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα, επειδή «έχει διεθνώς συνειδητοποιηθεί η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές».