Προεκλογικό πρόγραμμα του ΚΚΡΟ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007

Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις των κομμουνιστών, στην επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας σημειώνονται αναλυτικά οι συνέπειες από την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

Το ΚΚΡΟ προτείνει 7 «βήματα», σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησής του:

1) Εθνικοποίηση φυσικών πόρων και στρατηγικών κλάδων της οικονομίας. Αποκατάσταση σχεδιασμού. Θα περιοριστεί η εξαγωγή φυσικών πόρων, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διαμάντια. Θα πραγματοποιείται πλήρης κατεργασία τους στη χώρα, παράλληλα με την ξυλεία, καθώς και τους θαλάσσιους πόρους.

2) Το κράτος θα υπηρετεί το λαό. Το κράτος θα αναλάβει την εξασφάλιση των συντάξεων. Δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Αύξηση μισθών, συντάξεων. Σταθερές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οικογενειακές δαπάνες των κοινωνικών υπηρεσιών δε θα ξεπερνούν το 10% από το συνολικό εισόδημα της οικογένειας. Θα αποκατασταθούν τα κοινωνικά δικαιώματα της σοβιετικής περιόδου.

3) Τα έσοδα από την εθνικοποίηση θα επενδυθούν στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, καθώς και των συγκοινωνιών, στην οικοδόμηση κατοικιών.

4) Προς τη λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΡΟ θα θέτει τις στρατηγικές επιλογές του σε δημοψήφισμα. Θα διευρυνθούν τα δικαιώματα των συνδικάτων και των εργατικών κολεκτίβων.

5) Ανεξαρτησία της χώρας, ασφάλεια των πολιτών. Ανεξάρτητη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Εθελοντική ένωση των αδελφών λαών που ήταν στην ΕΣΣΔ, πρώτα απ' όλα Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας και πιθανόν Καζαχστάν. Σύναψη πραγματικής, σταθερής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Εξωτερική πολιτική για την εδραίωση πολυ-πολικού κόσμου, τη διερεύνηση της συνεργασίας με κράτη που ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική, τη διάλυση του επιθετικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ, την αύξηση του ρόλου του ΟΗΕ.

6) Ανοδο της επιστήμης, του πολιτισμού. Επαναφορά εγγυήσεων ποιοτικής, δωρεάν Παιδείας και Υγείας. Απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των ιατρικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

7) Νέο σχέδιο Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ των εργαζομένων.