«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
«Ασκητική» και ... λόγος
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007

Στον Νίκο Καζαντζάκη είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» του «902 Αριστερά στα FM»

Στο χώρο του περιοδικού γραπτού λόγου θα κάνει τη διαδρομή της σήμερα στις 11.00 η εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Θα σταθεί σε μία εξαιρετική επιθεώρηση γραπτής πολιτικής, στην επιθεώρηση «Θέματα Παιδείας» και συγκεκριμένα στα τεύχη 28 και 29. Στους ακροατές θα παρουσιαστεί μία πλούσια ποικιλία θεμάτων. Από τα άμεσα επίκαιρα μέχρι και βαθύτερα φιλοσοφικά, βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις, διεθνείς συναντήσεις και φόροι τιμής στους ανθρώπους της μεγάλης προσφοράς.

Στον Νίκο Καζαντζάκη θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 12 με 2 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1883, ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους, αλλά και αμφιλεγόμενους, ως προς τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου του, συγγραφείς μας. Δεχόμενος διάφορες επιδράσεις από φιλοσοφικά κηρύγματα των Νίτσε, Μπερξόν και Σοπενάουερ, δημιούργησε ένα δικό του ιδιότυπο «μηδενισμό» με κάποια δειλά ψήγματα αισιοδοξίας.

Η «απείθαρχη» γλώσσα του έργου του και το προσωπικό του ύφος, ωστόσο, έχουν εξαιρετικό πλούτο, ποικιλία και δύναμη, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτούν και μια ανίχνευση «άγνωστων οριζόντων» για την παραδοσιακή μας λογοτεχνία. «Εφυγε» στις 26 Οκτώβρη 1957 σε ηλικία 74 ετών.