Ελληνοτουρκική μουσική σύμπραξη
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει τις φετινές καλοκαιρινές της δραστηριότητες με τη συναυλία που θα δώσει την Τετάρτη στο Ηρώδειο. Ελληνες και Τούρκοι μουσικοί θα μοιραστούν τη σκηνή του Ηρωδείου, σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ογδόντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ογδόντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ορχηστρικό σύνολο, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα αξιόλογων Ελλήνων και Τούρκων συνθετών.

Χαρακτηριστικό της πολυπρόσωπης ορχήστρας είναι πως ο εξάρχων και τα πρώτα όργανα της κάθε οικογένειας του ορχηστρικού αυτού συνόλου θα είναι Τούρκοι μουσικοί, ενώ αντίστοιχα θ' αντικατασταθούν από Ελληνες μουσικούς στις συναυλίες που θα δοθούν σε ανταπόδοση στις 27 και 28 του Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Τη συναυλία στο Ηρώδειο θα διευθύνει ο αρχιμουσικός, γενικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Αγκυρας Ρεντζίμ Γκιοκμέν, ενώ αυτές της Κωνσταντινούπολης ο Βύρων Φιδετζής. Το πρόγραμμα των συναυλιών θα είναι κοινό και περιλαμβάνει δύο ελληνικά και δύο τουρκικά συμφωνικά έργα. Στο πρώτο μέρος θ' ακουστεί η σύνθεση του Αντίοχου Ευαγγελάτου «Παραλλαγές και φούγκα σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι», έργο εμπνευσμένο από το πασίγνωστο ελληνικό δημοτικό τραγούδι «Σαράντα παλικάρια από τη Λιβαδειά», καθώς και το «Τρίπτυχο» του Μανώλη Καλομοίρη, έργο εμπνευσμένο από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου που παίχτηκε για πρώτη φορά από την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, στις 28/2/1943, την ημέρα της κηδείας του Κωστή Παλαμά. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν, επίσης, συμφωνικά έργα εμπνευσμένα από τη λαϊκή μουσική της γειτονικής μας χώρας: η εξαμερής σουίτα μπαλέτου «Το κεφαλόβρυσο» του Φερίτ Τουζούν και το συμφωνικό ποίημα «Τουρκία» του Τζεμάλ Ρεσίτ Ρέι, σύνθεση γραμμένη το 1971 σε ραψωδιακή μορφή. Και τα δύο τουρκικά έργα θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.