ΙΤΑΛΙΑ
Δεκάδες θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν το πτώμα μιας γυναίκας θαμμένο στην λάσπη
ΡΩΜΗ.-

Εκατοντάδες μέλη των σωστικών συνεργείων σύρονται και παλεύουν κυριολεκτικά στη λάσπη προκειμένου να βρουν τους 4 αγνοούμενους (άτομα ειδικών αναγκών), ζωντανούς ούτως ώστε να μην προστεθούν στον τραγικό απολογισμό των 12 νεκρών σε κατασκήνωση της Καλαβρίας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που προκάλεσε την κατολίσθηση λάσπης που σκέπασε την κατασκήνωση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Οι ελπίδες είναι μηδαμινές να βρεθούν ζωντανοί», ανέφερε σε δηλώσεις του χτες ο Σαλβατόρε Μότολα, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών που ηγείται της επιχείρησης διάσωσης. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεφταν για περισσότερο από 60 ώρες, προκάλεσαν τη μετακίνηση τεράστιων όγκων νερού και λάσπης, από το γειτονικό χείμαρρο, που καταπλάκωσαν τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, κοντά στην πόλη Σοβεράτο, την ώρα που οι περίπου πενήντα παραθεριστές κοιμόνταν με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο και άλλοι πέντε να αγνοούνται.

Την ίδια στιγμή η οργή της κοινής γνώμης για την τραγωδία φουντώνει, καθώς η ανείπωτη αυτή τραγωδία έφερε τη χώρα για μία ακόμα φορά, αντιμέτωπη με το γεγονός ότι για ολόκληρες δεκαετίες επιτρέπουν την παράνομη δόμηση και περιφρονούν το περιβάλλον. «Βιασμένο εξοχικό τοπίο», είναι ο ωμός χτεσινός τίτλος της «La Repubblica» και το βασικό της άρθρο είναι ένας θρήνος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών που για την εφημερίδα είναι το τίμημα του βιασμού της φύσης. Η εφημερίδα «La Stampa» του Τορίνο θέτει το πρόβλημα ακόμα πιο ψυχρά: «Αίμα είναι το τίμημα της παραβίασης» των κανόνων της φύσης.

Περιβαλλοντολόγοι στην Καλαβρία, τη φτωχότερη περιοχή της Ιταλίας, είχαν ήδη προβλέψει την καταστροφή, ενώ μόλις τον περασμένο Γενάρη είχαν προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη κατασκήνωση είναι «μια περιβαλλοντολογική ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να εκραγεί, αφού είχαν επισημάνει πως η ανοικοδόμηση μεγάλων συγκροτημάτων κοντά στις όχθες του χειμάρρου που μείωσαν το πλάτος του και τα τσιμεντένια κτίσματα που «έκλεισαν» τις εκβολές του, πολύ εύκολα θα προκαλούσαν μια τέτοια καταστροφή.

Πάντως, ο ιταλικός Τύπος τονίζει ακόμη, πως όλα θα ξεχαστούν μόλις τα νερά υποχωρήσουν. «Ακόμα και η έρευνα που έχει διαταχθεί για την υπόθεση αυτή, θα θαφτεί κάτω από τη λάσπη», γράφει χαρακτηριστικά η «Il Giornale»...