Αγκάθια σ' ένα δρόμο που πάει μακριά
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το πρόβλημα δεν το έχουν αυτοί που βαπτίζουν τον καπιταλισμό με διάφορα ονόματα, αλλά αυτοί που αναζητούν στον καπιταλισμό ανθρώπινο πρόσωπο. Κι ακόμα χειρότερα, αυτοί που παύουν να βλέπουν γύρω τους εργάτες κι αφεντικά και μιλάνε για πολίτες γενικώς. Από κάτι τέτοια «σουμαρίσματα» προκύπτουν στη συνέχεια οι μέσοι όροι στους μισθούς και βγαίνει η δημοσιογράφος που προχτές απεργούσε, υποτίθεται, για το Ασφαλιστικό και πλασάρει κάτι τρελά νούμερα σαν πραγματικούς μισθούς στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ξέρει πως είναι προβοκάτσια αυτό που κάνει, το κάνει όμως. Γιατί κανείς δε θα βγει να της πει ότι τουλάχιστον πρέπει να ντρέπεται. Η τάξη που υπηρετεί δεν καταλαβαίνει - και σωστά - από ηθικά προβλήματα. Μπίζνες είναι όλα.

Εσύ, όμως, έχεις μπροστά σου μια απεργία. Και η απεργία δεν είναι περίπατος. Πρέπει να βγάλουν τα πόδια σου φούσκες. Να περάσεις από έναν προς έναν τους χώρους δουλιάς, να πας στις γειτονιές, να στήσεις επιτροπές αγώνα, να οργανώσεις την περιφρούρηση της απεργίας, να πείσεις αυτόν τον κόσμο να κατέβει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Δεκάδες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν με ακρίβεια για να 'ρθει το αποτέλεσμα: Να χάσουν τα αφεντικά, να κάνουν ένα βήμα μπροστά οι εργάτες.

Εκτός κι αν περιμένεις να δεις το ΠΑΣΟΚ να κατεβαίνει στην απεργία δηλώνοντας «ασθένεια» εκείνη τη μέρα μη τυχόν και χάσει το μεροκάματο ο σκυφτός.

Πάμε γι' άλλα: Οταν διαβάζεις τα ρεπορτάζ που συνδέουν το βρώμικο χρήμα με την τρομοκρατία να θυμάσαι πως η ΕΕ έχει ορίσει ως τρομοκρατία και την απεργία στις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος. Οταν διαβάζεις πως για έναν άδειο κάλυκα στην ταράτσα του σπιτιού του πιάσανε έναν που μπορεί να είναι και εγκληματίας, αλλά τον πιάσανε για έναν άδειο κάλυκα, να ψάχνεσαι. Δεν είναι το οργανωμένο έγκλημα που κυνηγάνε. Την επόμενη μέρα έχουνε στο νου τους. Γι' αυτό μιλάνε για νομιμότητες. Γι' αυτό συνδέουν το έγκλημα με την τρομοκρατία και την τρομοκρατία με τους αγώνες. Συνειρμούς κτίζουνε και είναι ισχυροί συνειρμοί. Ο γείτονας που σε καρφώνει γιατί πάρκαρες παράνομα κι ο χωριανός γιατί στην ταράτσα σου είδε έναν άδειο κάλυκα είναι «εργαλεία» της αστικής τάξης στην αυριανή μάχη που έχει να δώσει. Αυτός που τον χώνουν μέσα σήμερα για έναν άδειο κάλυκα θα βγει αύριο. Θα μείνει όμως η σύνδεση του άδειου κάλυκα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο και κατά συνέπεια με κάθε αγώνα.

Το επαναστατικό κίνημα έχει αποδείξει πως έχει τη δύναμη και τον τρόπο να καθαρίσει με πολλές μαφίες, όταν ήρθε η ώρα να καθαρίσει μαζί τους. Οτι η αστική τάξη προβάλλει τη μαφία μη σε ησυχάζει. Σύμμαχό της σε θέλει. Δες τις χώρες της αντεπανάστασης, του «τράφικινγκ» και της διακίνησης των ναρκωτικών, που εμφανίζονται να είναι πρώτες, λέει, στο κυνήγι της εγκληματικότητας και θα καταλάβεις πόσο ψιλό γαζί πάει το δούλεμα.

Ασχετο: Πόσοι «δεινόσαυροι» της πολιτικής έφυγαν για να παραμείνει το παλιό φτιασιδωμένο σα νέο; Το νέο μπορεί να το προσδιορίσει μόνο εκείνη η τάξη που έχει ιστορική της αποστολή να ανατρέψει το παλιό. Και κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στους στόχους κανενός οπορτουνιστή, με παλιά ή νέα προβιά. Απόδειξη; Στις 12 του μήνα κάτω από το μπαλκόνι της ΓΣΕΕ μαζί με το νέο ΠΑΣΟΚ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη της απεργίας σήμερα στη «Forthnet» (2014-10-24 00:00:00.0)
Πιο καθαρό απ' όλα το θολό ποτάμι (2010-02-13 00:00:00.0)
Προς το παρόν απλοί συνειρμοί (2009-01-14 00:00:00.0)
Εσπασαν την τρομοκρατία (2005-12-10 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης (2005-09-06 00:00:00.0)
Αθώοι συνειρμοί (2004-04-03 00:00:00.0)