ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στα Τρίκαλα

Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000

«Στο ρεαλισμό της υποταγής και στη μιζέρια του εφικτού, να προβάλουμε το ρεαλισμό των δικαιωμάτων μας, των αναγκών λαού και νεολαίας» κάλεσε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, στην ομιλία του στα Τρίκαλα, την περασμένη Κυριακή.

Ο Ν. Σοφιανός, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε:

«Μπορούμε σήμερα να δυσκολέψουμε την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή της, κρατώντας ανοιχτό τον ορίζοντα ανατροπής της πολιτικής ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Φέρνουν το άρωμα της αντίστασης, της αυτοπεποίθησης, που πρέπει να ανάβει ανάμεσα στο λαό και τη νεολαία.

Οι νέοι στα Τρίκαλα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχουν τις δικές τους αγωνιστικές εμπειρίες. Το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα δυο χρόνια τώρα ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει συνεχώς εκπτώσεις πάνω σε ένα νόμο που ψήφισε και εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια.

Οι αγώνες των μαθητών καταδίκασαν στη συνείδηση του λαού μας την αντιδραστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, αναγκάζοντας το σημερινό υπουργό Παιδείας σε αναδίπλωση, προσπαθώντας να κρατήσει ανέπαφη την ουσία της πολιτικής τους. Κάτω από το βάρος των αγώνων που έγιναν, μπροστά στα ορατά σε όλους αποτελέσματα που έφεραν οι νόμοι τους και κυρίως έχοντας το φόβο για συνέχεια των αγώνων, προχώρησαν σε αρκετές αλλαγές για να περισώσουν το κύριο, το κρησάρισμα των μαθητών στα 15 τους χρόνια, την αποψίλωση του Λυκείου, τη στροφή στην κατάρτιση των ΤΕΕ, το ξέκομμα της πλειοψηφίας του μαθητικού δυναμικού από την επαφή του με τη γνώση και τη γενική παιδεία.

Αν οι αγώνες στην παιδεία τουύ ανάγκασαν να μεταρρυθμίσουν τη μεταρρύθμιση, καιρός είναι να την ανατρέψουμε μέσα από ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας, παλεύοντας για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους, δίνοντας ίσες ευκαιρίες, γνώση, ολόπλευρη μόρφωση. Ενα σχολείο που θα καλλιεργεί ολοκληρωμένες νεανικές προσωπικότητες. Οι νέοι ως τα δεκαπέντε τους χρόνια πρέπει να μορφώνονται σε ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, που δε θα σπρώχνει στην παραπαιδεία και δε θα λειτουργεί με κριτήριο τη δυνατότητα της τσέπης του γονιού.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τρίτη χρονιά ξανά στους δρόμους του αγώνα μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, τα δικά τους όργανα πάλης, να συναντηθούν με τους γονείς, τος καθηγητές, τους εργάτες και τους αγρότες, αντιστεκόμενοι στην κυβερνητική πολιτική, διεκδικώντας μόρφωση και δουλιά για όλη τη νεολαία».