ΓΚΑΣ ΒΑΝ ΣΑΝΤ
Paranoid Park
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007

Ο Γκας Βαν Σαντ είναι - αναγνωρισμένα - πολύ καλός δημιουργός! Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με πάθος με τον κινηματογράφο. Από τις μικρές πειραματικές ταινίες των πρώτων χρόνων πέρασε στις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, για να ξαναγυρίσει πίσω ολοταχώς στα πρώτα του βήματα. Στην κινηματογραφία της πρωτοπορίας (avant guarde)!

Σε αυτά τα ατέλειωτα και χρήσιμα κινηματογραφικά του ταξίδια ο Γκας Βαν Σαντ έμαθε πώς να «μεταφτιάχνει», να «μεταπλάθει» τον κόσμο. Σήμερα δεν αρκείται σε μια «πιστή αναπαράσταση». Εχει προχωρήσει στην «αναδημιουργία». Στη δημιουργία του «δικού» του κινηματογραφικού κόσμου. Εκεί συναντιέται με τον Τζον Κασαβέτη και ιδιαίτερα με το φίλο του και πρότυπό του Μπέλα Ταρ. «Ο Μπέλα Ταρ μας υπενθυμίζει πώς θα έπρεπε να ήταν η καθαρή κινηματογραφική φόρμα, αν εμείς δεν είχαμε πάρει στραβό δρόμο», δηλώνει!

Εκανα αυτή τη μικρή εισαγωγή για να σας βάλω στο κλίμα της ταινίας! Η υπόθεση, το «στόρι» για τον Γκας Βαν Σαντ, όπως και για τον Μπέλα Ταρ, είναι η αφορμή. Εδώ παρακολουθούμε έναν έφηβο, φορτωμένο με όλα τα προβλήματα της εφηβείας, να έρχεται σε επαφή με ένα απρόοπτο (από λάθος δολοφονεί ένα φύλακα σχολείου). Ο 13χρονος νεαρός θα αποφασίσει μόνος του πως ποτέ δε θα δεχτεί και ποτέ δε θα ομολογήσει την πράξη του. Θεωρεί «μέσα» του ότι η δολοφονία δεν έγινε! Τέλος πάντων δεν έγινε από εκείνον!

Αυτό, ακριβώς, προσπαθεί να ερευνήσει με το φακό του ο Γκας Βαν Σαντ. Τις αιτίες που έκαναν τον 13χρονο νεαρό να θέλει να ζήσει με το μυστικό του. Χώνεται, λοιπόν, μέσα στην «ψυχή» του, προσπαθεί να διασταυρωθεί με τις σκέψεις του και τη λογική του.

Αυτή η έρευνα έχει δυο σκέλη. Το ένα είναι η ψυχολογία. Η επιστημονική ψυχολογία. Και το δεύτερο η κινηματογραφική μηχανή. Και τα δυο είναι ισάξια στην ταινία. Ο Γκας Βαν Σαντ κάνει μια μελέτη στην εφηβεία. Την ίδια στιγμή δημιουργεί εξαιρετικές και μοναδικές εικόνες. Αλλά και μουσικές και ήχους. Ιδιαίτερα αυτά που ακούγονται έξω από το κάδρο του.

Μια «παράξενη» ταινία από έναν «παράξενο» δημιουργό. Η οποία θέλει «υπομονή» για να την παρακολουθήσεις. Θέλει, επίσης, να έχεις όλη την προσοχή σου στραμμένη επάνω της, γιατί κάθε στιγμή συμβαίνουν πολλές σοβαρές λεπτομέρειες! Οι οποίες, όταν τις προσθέσεις, όταν τις συνθέσεις, θα ευχαριστηθείς ακόμα πιο πολύ την ταινία!

Παίζουν: Γκέιμπ Νέβινς, Τζέικ Μίλερ, Τέιλορ Μόμσεν, Ντάνιελ Λιου.