ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλούν τη Γάζα με «μεγαλύτερη εισβολή»
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007

Associated Press

Η οργή ξεχείλισε και χθες στη Γάζα μετά τη δολοφονία Παλαιστινίων από τα ισραηλινά τανκς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σαφέστατες απειλές για κλιμάκωση των ισραηλινών εισβολών στη Λωρίδα της Γάζας έκανε χτες και ο Ισραηλινός πτέραρχος Γκάμπι Ασκενάζι. Ο στρατός είπε «έχει ολοκληρώσει τα σχέδια για μία μεγάλη επιχείρηση... και το μόνο που περιμένει είναι η έγκριση της κυβέρνησης για δράση».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι «χαμηλής ισχύος» εισβολές των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Τα χαράματα, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους επτά. Τους θεώρησαν ύποπτους για επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

Δεν έλειψαν ούτε οι συγκρούσεις Παλαιστίνιων αστυνομικών και Ισραηλινών στρατιωτών στη Βηθλεέμ, με αφορμή τις εφόδους του ισραηλινού στρατού σε σπίτια αμάχων της περιοχής με στόχο την «ανεύρεση όπλων».

Στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης 13 Παλαιστίνιοι ένοπλοι που καταζητούνταν απ' το Ισραήλ παραδόθηκαν στους φρουρούς ασφαλείας του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς. Σύμβουλος του Προέδρου Αμπάς, το εξήγησε λέγοντας ότι οι παραδοθέντες ήλπιζαν στη χορήγηση αμνηστίας.

Παράλληλα, 10.000 κάτοικοι του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ ξύπνησαν χτες βρίσκοντας στις πόρτες τους ειδοποιητήρια για πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση απ' την ...ερχόμενη βδομάδα. Αποδείχτηκε πως ήταν κινητοποίηση δεκάδων Ισραηλινών ακτιβιστών που θέλησαν να κάνουν τους συμπολίτες τους να νιώσουν για λίγο όπως οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μειώσει την παροχή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας και να κόψει την ηλεκτροδότηση σε μερικές βδομάδες.

Δεκάδες χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Αλγερία, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωνε υποκριτικά πως «η ανυπαρξία παλαιστινιακού κράτους είναι μια αδικία που η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί».

Τέλος, ανακοινώθηκε πως ο Τζ. Ου. Μπους θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 10 Γενάρη. Θα πάει, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, να προωθήσει τις «ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο των υποτιθέμενων συμφωνιών της Ανάπολης...