ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Αμετακίνητοι στην πάλη για το σοσιαλισμό

Εκδήλωση στην Καλλιθέα για τα 90 χρόνια της Επανάστασης του Οχτώβρη

Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ο κινηματογράφος «ΑΦΑΙΑ» στην Καλλιθέα στολίστηκε στα κόκκινα: Με τις σημαίες, τις αφίσες, με έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων. Τραγούδια του Κόκκινου Στρατού χρωμάτιζαν την αίθουσα, ενώ στην οθόνη «έπεφταν» φωτογραφίες από την Επανάσταση. Στην εκδήλωση της Νότιας Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε το πλούσιο πρόγραμμα που πλαισίωνε την κεντρική ομιλία του Θέμη Γκιώνη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του γραφείου του Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. Απαγγελίες ποιημάτων, μουσικό πρόγραμμα από τον Παύλο Καρποδίνη, προβολή βίντεο - αφιερώματος στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Και το κλείσιμο, εκείνο που το μήνυμα της Επανάστασης προστάζει: Η Διεθνής.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Θέμης Γκιώνης, επισήμανε ότι «αυτό που καθορίζει την Οχτωβριανή Επανάσταση ως το κορυφαίο γεγονός, ως την κορυφαία όλων των κοινωνικών επαναστάσεων, είναι το γεγονός ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση έδωσε τέλος στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Κατάργησε την εξουσία των καπιταλιστών και των τσιφλικάδων, την ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τη γη. Ανοιξε για πρώτη φορά το δρόμο στην ιστορία της ανθρωπότητας για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Εδωσε μια ιστορικά μοναδική, ανεπανάληπτη ώθηση στην ανάπτυξη του ανθρώπου ως κύριας παραγωγικής δύναμης. Με την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη μιας πρωτοφανούς προόδου σε όλους τους τομείς. Το μοναδικό στην ιστορία είναι ότι το σύνολο των επιτευγμάτων έγινε - χάριν της εργατικής εξουσίας - κτήμα του συνόλου των λαϊκών μαζών και όχι μιας μειοψηφίας ανθρώπων. Εγινε πράξη η εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους στη δουλιά, στην παιδεία, στην υγεία, στη λαϊκή στέγη, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη, στην ευημερία σε όλους τους τομείς. Αυτό που κατόρθωσε ο σοσιαλισμός - και μάλιστα σε μια χώρα - δεν μπορεί να το κάνει ούτε ο πιο αναπτυγμένος καπιταλισμός».


Ακόμα υπογράμμισε ότι «τιμάμε αυτή την επέτειο όχι από ακαδημαϊκό και ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά γιατί παραμένουμε ακλόνητοι στο σκοπό μας και αμετακίνητοι στην πάλη για την κατάκτησή του, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την κατάργηση των τάξεων, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής κοινωνίας». Και τόνισε: «Αγαπάμε το λαό μας, τον τόπο μας και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να δώσουμε και το αίμα μας για να ζήσει καλύτερες μέρες. Αυτό έχει αποτυπωθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Ξέρουμε όμως ότι δε φτάνει μόνο η θέληση, το πνεύμα αυτοθυσίας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Χρειάζεται μαζί και δίπλα σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία και κατάλληλο σχέδιο, δηλαδή κατάλληλα επεξεργασμένη στρατηγική και τακτική, ικανή να προετοιμάζει, να οργανώνει, να διδάσκει τις μάζες την ταξική πάλη στη μάχη για την τελική νίκη. Χρειάζεται αγώνας αδιάκοπος με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό στη γραμμή της ρήξης, της ανατροπής». «Τέτοια στρατηγική - υπογράμμισε - το ΚΚΕ έχει και την κατάκτησε γιατί δεν πρόδωσε τα ιδανικά του σοσιαλισμού, τη σοσιαλιστική επανάσταση. Στον κουρνιαχτό των ανατροπών, σταθήκαμε ακλόνητα πιστοί στο δίκιο της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς, της νεολαίας. Για εμάς, τιμή στην Οχτωβριανή Επανάσταση σημαίνει να προετοιμάζουμε τις δυνάμεις της εργατικής τάξης στην προοπτική της τελικής αναμέτρησης όταν ακόμα αυτή η αναμέτρηση δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη. Να μελετάμε το σοσιαλισμό, να διδασκόμαστε από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε».