ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση

Στις 19 Σεπτέμβρη συντονισμένα ξανά στο δρόμο του αγώνα

Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικοί φορείς στις 19 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για την πρώτη απάντηση στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του υπουργείου Παιδείας που με βελτιωτικά μερεμέτια προσπαθεί να συγκαλύψει τη βίαιη εκδίωξη των μαθητών από το Λύκειο. Παράλληλα, αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών που είχαν αναλάβει εκπαιδευτικοί και εργατικοί φορείς την περασμένη χρονιά.

Τη συνδιοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη η Ομοσπονδία Γονέων και Ενώσεις Γονέων Πειραιά, τα Συντονιστικά Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης». Επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστεριού «Ελλη Αλεξίου», καλεί στο συλλαλητήριο και διαμαρτύρεται έντονα για το μεγάλο αριθμό ελλείψεων σε 65 δασκάλους, 28 εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, 5 εκπαιδευτικούς ξένης γλώσσας, 12 νηπιαγωγούς και 1 εκπαιδευτικό μουσικής. Ταυτόχρονα ο σύλλογος συμμετέχει στο συντονιστικό του δήμου Περιστεριού και διοργανώνει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στις 7.00 στο 1ο Δημοτικό σχολείο. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν ήδη αποφασίσει και άλλοι διδασκαλικοί σύλλογοι, ενώ θα συμμετάσχουν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

Το συλλαλητήριο της Τρίτης, εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών των παραπάνω φορέων, για τη διεκδίκηση μιας παιδείας σε όφελος των λαϊκών αναγκών. Σήμερα, ολοκληρώνεται το τριήμερο ενημέρωσης γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για τις κινητοποιήσεις αυτές, ενώ οι ίδιοι μαζικοί φορείς έχουν αποφασίσει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και το κάλεσμά τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ενώ αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας προγραμματίζεται για το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη.

Καλώντας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το συντονιστικό φορέων επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήρθαν να δικαιώσουν πανηγυρικά τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια, που υπερασπίζονταν το δικαίωμα στην ολόπλευρη και σύγχρονη μόρφωση για όλους τους νέους, κόντρα στην πολιτική της αμορφωσιάς και της μετατροπής της Παιδείας σε εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν να το αγοράσουν». Ενώ σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει πως «έρχονται σαν συνέχεια πολλών προηγούμενων "βελτιώσεων", ένα και μόνο στόχο έχουν: Να σπείρουν αυταπάτες, να αποπροσανατολίσουν, να λειτουργήσουν "πυροσβεστικά" απέναντι στους αγώνες».