H αντιπαράθεση για το νέο εκλογικό νόμο
Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2007

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η πρόταση της ΝΔ για αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο κινείται στην ίδια λογική, που για δεκαετίες υποστηρίζουν και εφαρμόζουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Παρά τους επιμέρους ανταγωνισμούς τους για τη διακυβέρνηση της χώρας, συμφωνούν σε όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν γενικά στο πολιτικό μας σύστημα και ειδικότερα στο εκλογικό σύστημα.

Τι συμβαίνει σήμερα:

Το ισχύον σήμερα εκλογικό σύστημα, που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, προβλέπει δώρο (bonus) 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, που με ποσοστό λίγο παραπάνω από 40% σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τις 40 έδρες τις «κλέβει» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.(Το ΚΚΕ έχασε 2-3 έδρες με βάση του ισχύοντα νόμο).

Με την πρότασή της η ΝΔ:

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η κλοπή εδρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά 10 έδρες, κάνοντας το σύστημα ακόμη πιο καλπονοθευτικό.

Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ και υποστηρίζει την καθιέρωση του «γερμανικού» εκλογικού συστήματος, προσαρμοσμένου στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Η αντίθεσή του όμως δεν ξεκινάει από θέσεις αρχής. Είναι δημαγωγική, γιατί το ΠΑΣΟΚ προτείνει παραλλαγή του «γερμανικού» συστήματος, ως δήθεν πιο δημοκρατικού, ενώ αρνείται την απλή αναλογική και εμμένει στις «ισχυρές κυβερνήσεις», που θα προκύπτουν από κλοπή εδρών και ψήφων άλλων κομμάτων.

Απλώς με την παραλλαγή του «γερμανικού» συστήματος, αλλάζει τρόπος νόθευσης της θέλησης των εκλογικού σώματος.

Με το «γερμανικό» σύστημα θα υπάρχει μια μερίδα βουλευτών (ίσως οι 150) που θα εκλέγονται με λίστα, και το μοίρασμα των σχετικών εδρών θα γίνεται με αναλογικό τρόπο.

Οι υπόλοιποι 150 βουλευτές θα εκλέγονται από μονοεδρικές ή διεδρικές περιφέρειες, όπου θα ισχύει πλήρως το πιο αντιδημοκρατικό σύστημα, το πλειοψηφικό. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ακόμη ότι θα λειτουργεί προς όφελός του η ψυχολογία της χαμένης ψήφου και θα «πιάσει τόπο» το σύνθημα «ψηφίστε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για να μη βγει ο δεξιός, μια και εσείς του ΚΚΕ και άλλοι δεν μπορείτε να εκλέξετε βουλευτή και συνεπώς η ψήφος είναι χαμένη».

Το ΚΚΕ απορρίπτει και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και το «γερμανικό» σύστημα που αντιπροτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει σταθερά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, γιατί είναι το μόνο δίκαιο εκλογικό σύστημα, που θα αντιστοιχεί τις ψήφους του κάθε κόμματος με τις έδρες του στο Κοινοβούλιο, στο αστικό πολιτικό σύστημα και τίποτα παραπάνω.

Το ΚΚΕ δε σπέρνει αυταπάτες ότι η απλή αναλογική είναι το «φάρμακο» για να αλλάξει ριζικά το πολιτικό μας σύστημα. Ούτε γιατί με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και τον αποκλεισμό της αυτοδυναμίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέλει να «εκβιάσει τα πράγματα», ώστε να συμμετάσχει σε συμμαχική κυβέρνηση, όπως ορισμένοι το λένε, είτε εμμέσως (ο ΣΥΡΙΖΑ) είτε ευθέως (ο ΛΑ.Ο.Σ, στην πρόσφατη πρότασή του για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα). Αλλωστε και το διπολικό σύστημα τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετεί, άρα είναι το ίδιο βαθιά αντιλαϊκό με το δικομματικό.


Του
Αντώνη ΣΚΥΛΛΑΚΟΥ*
*Ο Αντώνης Σκυλλάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος