ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Κλέβουν τους οικοδόμους και το ΙΚΑ

Η απόφαση του ΣτΕ την περασμένη βδομάδα αποτελεί βόμβα για τα οικονομικά του ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις κατασκευές

Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007

Μπουρλότο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων βάζει η απόφαση του ΣτΕ
Νέο χτύπημα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων οικοδόμων σηματοδοτεί η απόφαση - κεκλεισμένων των θυρών - του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την περασμένη Παρασκευή να καταργήσει επί της ουσίας τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών, που επιβάλλει το ΙΚΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες. Πρόκειται για τα αντικειμενικά κριτήρια που καθιερώθηκαν με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ και το Ν. 2434/1996.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, οι ιδιοκτήτες οικοδομών και οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν ένσημα για τους απασχολουμένους στις οικοδομικές εργασίες ίσα με τις ελάχιστες απαιτούμενες μέρες εργασίας, σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της οικοδομής, σε κάθε στάδιο των εργασιών (μπετά, τοιχοποιία, επιχρίσματα, δάπεδα, βαψίματα, κλπ.). Τα καταβαλλόμενα ένσημα είχαν καθοριστεί σε 1,35 ανά τετραγωνικό μέτρο, που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής, για παράδειγμα, ενός σπιτιού 100 τ.μ. θα έπρεπε να καταβάλει στο ΙΚΑ το αντίτιμο τουλάχιστον 135 ενσήμων για την ανέγερση του σπιτιού, άσχετα με τις εργασίες που θα έκανε.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Ομοσπονδία

Ενάντια σε αυτή τη ρύθμιση κατέφυγαν (για δεύτερη φορά) οι εργοδότες, απαιτώντας και πετυχαίνοντας ευνοϊκή για τα συμφέροντά τους απόφαση στο ΣτΕ. Βασική επιδίωξη του κατασκευαστικού κεφαλαίου είναι η κλοπή της ασφάλισης των οικοδόμων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, σύμφωνα με τα οποία:

Συνένοχοι διοίκηση ΙΚΑ και κυβέρνηση

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση και το ΙΚΑ επειδή δεν κάνουν τίποτα για την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή. «Το ΙΚΑ και το αρμόδιο υπουργείο -σημειώνεται στην ανακοίνωση - έχουν σοβαρές ευθύνες, αφού αγνόησαν την προειδοποίηση της Ομοσπονδίας μας για τον κίνδυνο να υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ανάγκη να υπάρχει σχετική ετοιμότητα από την πολιτική ηγεσία, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργούσε μια δυσμενής απόφαση για το ΙΚΑ και τους οικοδόμους».

Η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους σε αγωνιστική δράση και επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως: